Groen licht voor restauratie Brouwerswoning ‘In de Palmboom’ in Diest

Op 20 november 2021, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

VRIJDAG 19 NOVEMBER 2021

KABINET VAN DE VLAAMS MINISTER VAN financiën en begroting, wonen en onroerend erfgoed

Groen licht voor restauratie Brouwerswoning ‘In de Palmboom’ in Diest  

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de Brouwerswoning In de Palmboom in Diest. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 63.029,29 euro toe. ‘Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus minister Diependaele.  

De dakstructuur van het monument moet worden hersteld. De bedekking van het dak wordt vernieuwd. Tegelijk wordt het dak ook geïsoleerd volgens het sarking-principe (isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie). Voor deze restauratiewerken is een premie van 63.029,29 euro toegekend.

In 1943 werd het zuidwestelijk deel van de woning beschermd omwille van de historische en artistieke waarden. De bescherming van het oostelijk deel volgde later in 1973. De brouwerswoning dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. De gevel is classicistisch vormgegeven met in het midden een grote steekbooginrijpoort en bekroond met een groot fronton, versierd met vrij zware Louis XV-motieven.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41740


 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is