U bent hier
Programma 2024
Diest is een unieke stad, met heel wat potentieel, dankzij een historisch en levendig centrum, uniek werelderfgoed als het Begijnhof, de eigenheid en charme van haar deelgemeenten, de Citadel, de Halve Maan, het vele groen en 25.000 trotse Diestenaren. De N-VA wil dat die zich allemaal thuis voelen in Diest: jong, oud, nieuwkomer of geboren en getogen. Daarvoor is een beleid nodig dat dicht bij de mensen staat, met duidelijke en realistische doelstellingen. Een beleid dat de rekeningen op orde houdt, de belastingen verlaagt en voldoende investeert, dat zorgt voor veilige en propere straten, dat ambitieuze ondernemers aantrekt, dat jong en oud zich laat ontplooien, al dan niet binnen onze talloze verenigingen.
De uitdagingen in Diest zijn groot, want het huidige stadsbestuur heeft de voorbije zes jaar weinig gerealiseerd. Ondertussen lopen onze handelskernen leeg, liggen de voetpaden nog steeds scheef en zijn een groot deel van de fietspaden in slechte staat, neemt de drugsoverlast en het onveiligheidsgevoel toe en blijven veel mensen op hun honger zitten rond de grote plannen die werden aangekondigd, maar niet uitgevoerd rond de Citadel en het sportbeleidsplan.
N-VA Diest wil dan ook een krachtiger beleid voeren, met concrete maatregelen, zowel op korte als op lange termijn. Geen steekvlampolitiek met mooie plaatjes en praatjes op sociale media, maar denken, durven én ook doen.
Veiligheid
Veiligheid is dé hoofdtaak van de overheid, en dus ook van een lokaal bestuur. De N-VA wil zowel via een grotere sociale controle als met de inzet van extra middelen een echte veiligheidscultuur introduceren in Diest. Daarbij kijken we zowel naar preventie, repressie als opvolging. Want thuis zijn in Diest kan alleen in een veilig Diest.
- Uitbreiding Buurtinformatienetwerken (BIN’s). BIN’s hebben in tal van gemeenten hun nut al bewezen als veiligheidsschild in buurten en wijken. De N-VA wil deze netwerken gevoelig uitbreiden in Groot-Diest, met specifieke aandacht voor de deelgemeenten.
- Meer blauw op straat. Er moeten meer en gerichtere controles door en aanwezigheid van de politie zijn op plaatsen en tijdstippen van gekende overlast. We investeren indien mogelijk in extra politiepersoneel en kijken naar een hechtere samenwerking met naburige politiezones.
- We versterken de wijkwerking van onze lokale politie. Zij zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren.
- Een ‘patseraanpak’, door systematische controles en strenge boetes op zgn. patserwagens die voor overlast zorgen qua geluid en overdreven snelheid. Daarbij wordt er ook gecontroleerd op de nodige administratie: verzekering, verkeersbelasting, keuringsbewijs etc.
- De stadsdiensten moeten de mogelijkheden van de gemeentelijke administratieve sancties zo breed mogelijk gebruiken, om overlast zoals sluikstorten, overdreven snelheid (via Autoticket) en ander asociaal gedrag aan te pakken. We zetten daarbij echter evenzeer in op preventie en begeleidende maatregelen na de feiten.
- We voorzien extra budget voor al dan niet verplaatsbare camera’s om overlast en criminaliteit tegen te gaan.
- Een taskforce Drugs binnen de politiezone moet de groeiende drugsproblematiek gericht aanpakken. Door in de scholen meerdere malen per jaar een informatiecampagne te organiseren, een aanklampend beleid te voeren naar de jeugd en zeker ook naar de ouders toe.
- We hanteren een nultolerantie voor sluikstorters. Daarvoor zetten we anonieme GAS-vaststellers in die regelmatig patrouilleren. We verhogen ook de GAS-boetes voor recidivisten. Naast de GAS-boete krijgen overtreders ook de kosten voor de schoonmaak gepresenteerd. Indien minderjarigen de oorzaak zijn, worden de ouders verantwoordelijk gesteld en ook zij kunnen best sociaal betrokken worden, beter preventief dan via de rechtbank achteraf.
- Om de overlast onder controle te houden bakenen we samen met de horeca sfeerzones af. Zo weten uitbaters, bewoners en klanten waar ze kunnen feesten en waar rust aan de orde is.
- We pakken het fenomeen van ondermijnende criminaliteit aan, bijvoorbeeld bij nachtwinkels. Via data-analyse bepalen we welke zaken mogelijks dekmantels zijn voor criminele organisaties. Deze potentiële malafide bedrijven zullen we met de bevoegde diensten grondig onder de loep nemen om zo onze handelszaken te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.
- We laten het jeugd- en veiligheidsbeleid beter op elkaar aansluiten. De jeugdwerkpartners gaan samenwerken met politie en parket om jongeren te beschermen tegen bedreigingen in hun fysieke en digitale wereld. Hierbij passen ook preventieve informatiesessies over drugsgebruik met mogelijks vroegere drugsgebruikers die vanuit hun eigen ervaringen kunnen afraden.
Mobiliteit & verkeersveiligheid
Onze voorstellen
- Een (pro)actieve en volgehouden aanpak van snelheidsovertreders, door gerichte controles, de inzet van GAS-ambtenaren en het slim en logisch inzetten van camera’s of controles op plekken waar overdreven snelheid voor een reëel gevaar zorgt (scholen, handelscentrum, …)
- Trajectcontroles en flitscamera’s dienen echter niet om de stadskas te spijzen, wel om de snelheid te doen beperken waar het écht nodig is. De N-VA kiest prioritair voor infrastructuurmaatregelen om de snelheid in te dijken en voor gerichte, mobiele controles op gevaarlijke punten. In dat opzicht moet de weginrichting zo worden aangepast dat overdreven snelheid niet meer mogelijk is.
- Zones 30 zijn voorbehouden voor woonwijken en het stadscentrum. We zorgen daar voor een duidelijke signalisatie en waar mogelijk aangepaste infrastructuur om de snelheid zo veel mogelijk te beperken.
- De stad Diest ondertekent het SAVE-charter, dat lokale besturen aanzet om een beter veiligheidsbeleid uit te werken en zo te streven naar een SAVE-label.
- Meten is weten: we brengen de verkeersstromen correct in kaart. Op basis van die data kunnen we in samenwerking met de beheerder van de gewestwegen, de politiezone en de burgers een up-to-date mobiliteitsplan opstellen en bijhouden. Op basis daarvan kunnen gerichte ingrepen op maat genomen worden. Beslissingen nemen we op basis van data en niet op basis van perceptie. We herbekijken of de bushaltes op de ring beter kunnen geplaatst worden zodat het verkeer kan doorrijden.
- We herbekijken met De Lijn de mogelijkheden van pendelbussen van de deelgemeenten naar het centrum, voor specifieke doelgroepen (senioren, mindervaliden) en specifieke momenten (bv. wekelijkse woensdagmarkt, bepaalde festiviteiten etc.)
- We ontmoedigen sluipverkeer in samenspraak met bewoners. Samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing die zowel de rust in de buurt als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel garandeert.
- We bekijken de mogelijkheid samen met de lokale ondernemers om de rijrichting doorheen het stadscentrum om te draaien en de knip aan de Sint-Jan Berchmansstraat af te schaffen, zodat het verkeer daar niet nodeloos uit het centrum wordt weggeleid. De Hasseltsepoort moet opnieuw een volwaardige toegangspoort tot het centrum worden.
- We werken met alle betrokken partners (en de lokale middenstand in het bijzonder) een toekomstvisie uit voor het stadscentrum, waarbij we ons richten op de heraanleg van de Grote Markt naar een mooi en gezellig stadscentrum met meer ruimte voor horeca, voetgangers, fietsers, rustpunten, groen en beperkte parkeergelegenheid.
- We investeren in de eerste plaats in méér en veiligere fietspaden. Tevens zorgen we voor meer oplaadplaatsen voor elektrische fietsen, vooral aan toeristische hotspots.
- We starten met een Stoepenplan, om stapsgewijs de stoepen in het centrum van Diest heraan te leggen waar nodig of te verbeteren waar nuttig. Om de betaalbaarheid te garanderen, spreiden we dit plan over meerdere legislaturen, met een eerste focus op handels- en kernstraten.
- We gaan in overleg met de Diestse scholen om te kijken of parkeren op de schoolparkings mogelijk is buiten de schooluren.
Samenleven
Onze voorstellen
- We passen het concept van de Buurtbudgetten aan en koppelen het aan een intensievere wijkwerking. Voorstellen moeten over een voldoende draagvlak beschikken in de buurt of wijk waar het om draait en moeten voor aantoonbare positieve bijdrage zorgen voor de wijk of buurt.
- In dat opzicht ondersteunen we de oprichting van Wijkcomités, waarmee het stadsbestuur in regelmatig overleg gaat. Deze comités krijgen, binnen een afgelijnd kader, de vrijheid maar ook verantwoordelijkheid om binnen hun wijk bepaalde zaken zelf te organiseren.
- We stimuleren de sociale cohesie tussen burgers binnen wijken, buurten of straten, door middel van activiteitencheques of materiële ondersteuning voor wijkfeesten, de oprichting van BIN-netwerken (zie Veiligheid), daaraan gelinkte Whatsappgroepen enzovoort.
- Gezien het grote aantal senioren in onze stad wordt bekeken hoe we deze groep Diestenaren zo goed mogelijk kunnen betrekken en helpen bij activiteiten. We kijken daarvoor ook naar hulpmiddelen zoals Hoplr.
- We stimuleren vrijwilligerswerking en bekijken de mogelijkheid tot de oprichting van een vrijwilligerskorps dat, na de nodige opleiding, kan helpen bij noodsituaties.
- Waar mogelijk bieden we inwoners aan om een zitbankje of gevelbankje voor hun woning te plaatsen, zeker in straten met rijhuizen zonder voortuinen of weinig openbare ruimte.
Ruimtelijke ordening & wonen
Een van de grootste uitdagingen voor Diest is om voldoende en degelijke woongelegenheid aan te bieden, zonder het landelijke karakter van onze (deel)gemeenten te verstoren. Nieuwe bouwprojecten zijn nodig, maar moeten aangepast zijn aan het karakter van de omgeving waar ze ingepland worden.
- De N-VA ijvert voor wonen in eigen streek of gemeente. We streven naar een minimum aantal starterswoningen bij nieuwe bouwprojecten waarbij kopers een aantoonbare band met de stad moeten hebben.
- We moeten de open ruimte en het landelijke karakter van onze deelgemeenten zo goed mogelijk beschermen tegen extra verharding en al te wilde bouwplannen. Met een bouwplan bepalen we waar er gebouwd kan worden en onder welke voorwaarden, met een focus op het bewaren van de open ruimte en het leefbaar verdichten van de stads- en dorpskernen.
- We maken werk van een goed doordacht vastgoedbeleid, waarbij we vooral leegstand en verkommerde woningen aanpakken in functie van renovatie en verdichting. Zo creëren we extra woongelegenheden in de stads- en dorpskernen, we verfraaien het uitzicht van onze woonbuurten en geven nieuwe impulsen aan gezellige winkelstraten. We waken tevens over de leefbaarheid en schaalgrootte van nieuwe woongelegenheden, op maat van de stad of het dorp. We stimuleren wonen boven winkels, bijvoorbeeld via premies.
Ondernemen
Zonder lokale ondernemers bloedt een stad dood. Diest heeft veel troeven als winkelstad, maar die worden te weinig uitgespeeld. Het resultaat is een steeds toenemende leegstand, die verdere verloedering uitlokt. De N-VA staat voor een ondernemersvriendelijk beleid en wil prioritair de leegstand aanpakken.
- We versterken het ondernemersloket en blazen de Ondernemersraad nieuw leven in. We beschouwen onze ondernemers als een strategische partner voor de verdere ontwikkeling van onze stad.
- We stimuleren wonen boven winkels om commerciële panden maximaal in te vullen. Daarbij kijken we of een functieverweving (wonen – winkelen – werken) mogelijk is bij bouwvoorschriften.
- We investeren in extra parkeerplaatsen dicht bij het handelscentrum van Diest waar mogelijk, zoals de site van de materniteit.
- We onderzoeken de mogelijkheid om een korting aan te bieden aan klanten via het parkeerticket, bijvoorbeeld via een abonnementsparkeerformule met maandelijkse kortingen bij lokale handelaars.
- De leegstand in onze handelskern is een hardnekkig probleem waar geen mirakeloplossingen voor bestaan. De N-VA is ervan overtuigd dat alles begint met een aantrekkelijke stad, dus:
- Met een gericht subsidiereglement voor gevelrenovatie pakken we de verwaarloosde panden in onze kern aan. Het straatbeeld zal er op vooruit gaan en ook de eigenaars worden gestimuleerd om zelf ook te werken aan een kwalitatieve invulling van hun panden.
- Met het Stoepenplan werken we op korte én lange termijn aan de verfraaiing van onze straten en voetpaden.
- Met een sterk veiligheidsbeleid zorgen we ook voor een veilige stad.
- Met een lik-op-stukbeleid rond zwerfvuil zorgen we voor propere straten
- Met een vernieuwde Grote Markt, met extra ruimte voor horeca, voetgangers en groen zorgen we voor een aantrekkelijker centrum.
- Met een aanpassing van het circulatieplan zorgen we ervoor dat het handelscentrum vlot bereikbaar is.
- Met voldoende parkeerplaatsen zorgen we ervoor dat klanten snel en gemakkelijk tot in het handelscentrum geraken.
- We bekijken de mogelijkheid voor premies voor gevelrenovatie, het verhuizen naar het kernwinkelgebied, het activeren van een leegstaand pand, het aantrekken van start-ups of pop-ups of de omvorming van een pand.
- We kiezen voor een kernversterkend beleid in plaats van een aangroei van winkels buiten het centrum. Alleen strategische plaatsen buiten het centrum kunnen nog aangewezen worden voor grote winkels, mits een goede ontsluiting of mobiliteitsafwikkeling, het vrijwaren van open groene ruimte en het vermijden van concurrentie met onze handelaars in de kern.
- We analyseren kritisch onze eigen procedures. Tijd is geld, zowel voor ambtenaren als ondernemers.
- We vereenvoudigen en verlagen waar mogelijk de belastingen voor ondernemers.
- Tegelijkertijd voeren we de strijd op tegen de overvloed van nachtwinkels, waarvan sommige overlast aantrekken en het straatbeeld marginaliseren. Zo breiden we de minimumafstand tussen twee locaties van nachtwinkels uit van 500 meter naar 1 kilometer bij nieuwe aanvragen. We verhogen ook de opstartbelasting voor nieuwe aanvragen en verhogen de maandelijkse belasting voor bestaande zaken. We zorgen er ook voor dat het stadsbestuur – de facto de burgemeester – maximaal het recht gebruikt om bij herhaalde overlast nachtwinkels al dan niet tijdelijk te sluiten.
- We gebruiken de gemeentelijke communicatiekanalen (’t Kletske, sociale media, Stadsapp) om ondernemers te ondersteunen.
Jeugd
Met haar vele scholen en jeugdbewegingen is Diest een stad die jeugdig bruist. Een stadsbestuur moet vooral faciliterend zijn ten opzichte van de initiatieven van de jeugdbewegingen, niet sturend. Met gerichte maatregelen geven we jeugdbewegingen een steuntje in de rug.
- We versterken structureel de mogelijkheid voor (jeugd-) verenigingen om in opdracht van de stad taken uit te voeren tegen een vergoeding, om zo de verenigingen financieel te ondersteunen en hun werking beter te integreren bij de bevolking. Zo bekijken we of jeugdverenigingen gebruik kunnen maken van vrachtwagens van de stadsdiensten voor het vervoer van hun kampmateriaal.
- We promoten en organiseren sportkampen tijdens de vakantieperiodes en richten gemengde taalkampen/muziekkampen in voor kinderen van nieuwkomers om hun integratie te bevorderen. Hierbij is iedereen welkom om een gezonde mix te verkrijgen.
- We geven als bestuur de nodige ruimte en faciliteiten voor jongeren om zich te organiseren (fuiven, evenementen, activiteiten, …).
- We organiseren met de hulp van scholen en politie en sociale diensten informatiecampagnes over de gevolgen van drugsgebruik. We ontraden druggebruik en begeleiden jongeren met een verslavingsproblematiek. Tegen drugsdealers, ongeacht welke leeftijd, treden we kordaat op. Indien minderjarigen betrokken zijn, spreken we ook hun ouders hierop aan.
- De voor- en naschoolse opvang wordt in stand gehouden en waar mogelijk verder uitgebreid, bij voorkeur in de schoolgebouwen zelf. We spreken ook bv. sportclubs aan om waar mogelijk voor- en/of naschoolse opvang te organiseren, al dan niet in combinatie met sportactiviteiten.
-
We onderzoeken of er een centrale gemeenschappelijke opslagplaats kan komen voor jeugdmateriaal.
-
Lokale verenigingen, en dus ook jeugdverenigingen, moeten voorrang krijgen bij de planning voor de huur van gemeentelijke zalen.
-
We kijken ook naar de jeugd in het algemeen en jeugdbewegingen in het bijzonder voor gericht vrijwilligerswerk.
Senioren
Senioren moeten op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven in Diest. We spreken al lang niet meer van een ‘passieve’ groep inwoners. We steunen initiatieven om senioren langer in hun eigen huis te kunnen laten wonen, maar zorgen ook voor voldoende plaatsen in woonzorgcentra.
- We doen een uitgebreide bevraging en behoefteonderzoek bij onze senioren, specifiek gericht op welbevinden, eenzaamheid, onveiligheid en zelfredzaamheid. We hebben zowel aandacht voor senioren die nog heel actief zijn en op zoek zijn naar leuke activiteiten, als voor senioren die al wat ouder zijn, minder mobiel en/of meer hulpbehoevend. Op basis van de resultaten nemen we gericht maatregelen, zoals het inschakelen van onze sociale diensten voor gerichte huisbezoeken (zie verder), maar ook een versterking van het lokale sociale weefsel, door specifieke activiteiten voor senioren te organiseren of te ondersteunen, met gerichte communicatie naar de juiste doelgroepen. We vragen ook aan onze verenigingen om een aanbod te ontwikkelen op maat van alle leeftijden.
- In dat opzicht brengen we alle seniorenwerking op ons grondgebied in kaart en kijken waar de grootste behoeften zijn voor extra initiatieven.
- Samen met de Vlaamse overheid onderzoeken we of er nood is aan extra plaatsen in assistentiewoningen of woonzorgcentra en hebben daarvoor ook aandacht voor locaties in de deelgemeenten.
- We bevorderen samenhorigheid voor alle senioren, ook degenen die niet bij een organisatie lid zijn, door een actief sociaal beleid met huisbezoeken; we laten niemand in de steek.
- We voeren een eenvoudig vergunningsbeleid in voor kangoeroewonen en “tiny houses”, zodat senioren langer thuis kunnen wonen, omringd door hun naasten.
- We kijken bij de heraanleg van voetpaden en oversteekplaatsen specifiek naar gebruiksgemak voor mindervaliden en senioren.
-
We voeren meteen de Gele Doos in Diest in. Als enige stad in de eerstelijnszone Demer kunnen we niet achterblijven. De Gele Doos is een handig hulpmiddel waarbij alleenstaanden of hulpbehoevenden hun medische info gemakkelijk kunnen bewaren en de hulpdiensten bij een interventie die informatie snel kunnen terugvinden.
Toerisme, sport & cultuur
In de volgende legislatuur moet het nieuwe zwembad eindelijk worden gebouwd, na jaren van plannen en palaveren. Tegelijk moet ook het sportbeleidsplan eindelijk een concrete invulling krijgen, al wil de N-VA meer inspraak van onze sportverenigingen bij de uiteindelijke invulling. Diest kan meer qua toeristische trekpleister. Ook daar is er werk aan de winkel.
- De huidige Stadsapp vormen we om tot een moderne, interactieve app die zowel geschikt is voor inwoners als bezoekers. Via de app kan toeristische informatie en het culturele aanbod worden meegegeven, alsook informatie van ondernemers. Bij uitbreiding kan men de app ook gebruiken om te reserveren in Diestse horeca, spaaracties bij ondernemers, …
- We zetten sterker in op het aantrekken van moderne overnachtingsfaciliteiten.
- We onderzoeken de mogelijkheid om het Begijnhof meer te betrekken in het toeristische aanbod van Diest door extra belevingsmogelijkheden.
- Provinciedomein De Halve Maan: de N-VA zal ervoor blijven ijveren om zwemmen in de Halve Maan mogelijk te houden, met voordeeltarief voor wie in Diest woont. Daarbij zullen we bij de provincie aandringen om het reservatiesysteem en de openingsuren opnieuw te herbekijken en verder te blijven investeren in deze prachtige locatie met bijzonder veel potentieel.
- De N-VA wil dat er eindelijk eens keuzes gemaakt worden bij de definitieve ontwikkeling van de Citadel. Een gemengde functie van wonen, zorg, werken, cultuur, sport en horeca is voor de N-VA een ideale invulling, met respect voor het historisch kader van de site. We kijken daarvoor naar een samenwerking met private ondernemers en vragen ook de Vlaamse overheid om steun bij deze herontwikkeling
-
Het nieuwe zwembad moet er nu eindelijk komen!
-
We grijpen het 800-jarige bestaan van Diest in 2029 met volle handen aan om onze stad feestelijk in de kijker te zetten.
- We herwaarderen in ons toeristisch beleid het feit dat Diest een Oranjestad is en pogen de banden met de andere Oranjesteden opnieuw aan te halen. We doen dit in samenspraak met o.a. sport- en jeugdverenigingen.
- We willen verder blijven inzetten op herbestemming of nevenbestemming van religieuze gebouwen, weliswaar steeds met respect voor het religieus-historische kader en de geloofsgemeenschap.
- De viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli krijgt meer aandacht en een bredere invulling.
Sociaal beleid
De N-VA is warm en solidair voor de mensen die onze hulp echt nodig hebben. Daar geven we niet op toe. Maar we zijn evenzeer streng voor zij die misbruik maken van het systeem. Ondertussen voeren we een mantelzorgpremie in – een voorstel van de N-VA dat nooit werd uitgevoerd door het stadsbestuur.
- In vergelijking met andere gemeenten in het Hageland zijn er in Diest veruit het hoogste aantal sociale woningen. Met het oog op een gezonde sociale mix is het nu vooral aan de andere gemeenten om extra sociale woningen te bouwen. In Diest moet er voor de N-VA nu prioritair geïnvesteerd worden in de renovatie van de bestaande sociale woningen, zodat we de energiefactuur van de bewoners van sociale woningen kunnen verlagen.
- We versterken het zorgparkeren, waarbij zorgverleners voor een korte periode kunnen parkeren op daartoe voorziene parkeerplaatsen in centra van de verschillende kernen, op privéplaatsen of voor garages met toestemming van de bewoners (middels een sticker).
- Alle mensen meekrijgen is en blijft onze prioriteit. De N-VA pleit voor goede zorgen, maar ook voor heldere afspraken. We spreken de mensen aan op hun individuele verantwoordelijkheden daar waar nodig. De bereidheid om werk te zoeken (voor wie daartoe geschikt is), een opleiding te volgen en (indien nodig) Nederlands te leren, moet primair meespelen in het al dan niet blijven toekennen van sociale voordelen, zoals een sociale woning of een leefloon. Het leefloon moet een hulp zijn voor maatschappelijke integratie tot men volledig actief participeert aan een actief leven en daardoor geen leefloon meer nodig heeft. Tevens is er de verplichting om Nederlands te leren om deel te nemen aan onze maatschappij. We ijveren daarbij ook voor de inzet van leefloners bij gemeentelijke taken, op voorwaarde dat die een meerwaarde bieden voor alle betrokkenen.
- We voeren een mantelzorgpremie in voor inwoners van Diest die hulpbehoevend zijn en voldoen aan de voorwaarden voor de Vlaamse zorgpremie.
- We geven het OCMW-personeel de nodige opleiding en tools om bij huisbezoeken en andere contacten met inwoners zaken als eenzaamheid of (kans-) armoede te herkennen, om waar mogelijk preventieve maatregelen te nemen en mensen snel en efficiënt naar de juiste dienstverlening te verwijzen.
- Diest heeft nood aan geschikte huisvesting voor allerlei zorgorganisaties. We kijken daarvoor naar de oprichting van een welzijnscampus. Ook aanleunende stadsdiensten zoals de dienst Diversiteit of het Arsenaal zouden hier terechtkunnen. Eén campus, één toegangspoort en dat met de nodige lokalen voor zitdagen zal zorgen voor een betere samenwerking, een vlottere bereikbaarheid en vooral een betere dienstverlening.
Onderwijs
Diest is een echte scholenstad. Die scholen zijn een natuurlijke partner in het onderwijs- en jeugdbeleid. De N-VA ijvert voor meer overleg en samenwerking op tal van vlakken.
-
We vragen scholen om hun infrastructuur bij niet-gebruik ter beschikking te stellen van lokale verenigingen, binnen een welomlijnd kader.
-
We vragen onze scholen om vanuit een positieve houding het overleg aan te gaan met onze sportclubs zodat jonge toptalenten een zekere mate van flexibiliteit aangeboden krijgen in de planning van hun trainingen.
-
Wij promoten en zoeken vrijwilligers voor het begeleiden van niet-Nederlandstalige kinderen.
-
We steunen de invoering en uitvoering van taaltesten in het stedelijk onderwijs.
Bestuursorganisatie
Een stadsbestuur voert beleid als een goede huisvader. Dat wil zeggen: verantwoorde investeringen, de rekeningen op orde, transparantie en voldoende inspraak. Communicatie is cruciaal, maar mag nooit boven het beslissingsrecht van de gemeenteraad komen.
- We beheren de stadsfinanciën als een goede huisvader. Een begroting in evenwicht is daarbij een cruciale factor. Daarom beoordelen we elke uitgave op haar nut en noodzaak. We verlagen de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting, want met 7,9 % is die nu aan de hoge kant (i.v.m. het Vlaamse gemiddelde van 7,17%) en we willen net als de Vlaamse en federale overheid werken meer lonend maken.
- We gaan vanaf dag 1 van de bestuursperiode een kerntakendebat aan: welke taken moet de stad nog op zich nemen, welke taken kunnen door derden worden uitgevoerd, zonder dat de dienstverlening daarbij aan kwaliteit inboet. We doen deze oefening globaal, over het ganse takenpakket van de stad. Het doel is tot een efficiënte, slanke organisatie te komen, met focus op de juiste prioriteiten.
- We vertrekken vanuit een positief project voor de hele stad en alle deelgemeenten en voor alle Diestenaren, met respect voor onze partners in zowel de meerderheid als de oppositie. Meer dan ooit willen we op een positieve manier samenwerken met al wie het goed voor heeft met Diest.
- Niettegenstaande de N-VA gelooft in een brede en sterke communicatie van de stad, respecteren we de rol van de gemeenteraad. Voorstellen van de meerderheid worden eerst op de gemeenteraad of in commissies voorgelegd en besproken alvorens er breed over te communiceren.
- Via wijkraden voorzien we op geregelde tijdstippen inspraakmomenten. Het nieuwe stadsbestuur moet ook fysiek tot in de deelgemeenten komen.
- De N-VA herstelt de Sportraad in ere en gaat opnieuw op een volwassen manier in overleg met vertegenwoordigers van onze sportclubs.
- De stedelijke adviesraden spelen een belangrijke rol binnen de besluitvorming van het stadsbestuur. Niettegenstaande het beslissingsrecht nog steeds bij het stadsbestuur blijft zitten, zal het bestuur het nodige respect opbrengen om adviesraden te consulteren alvorens beslissingen worden genomen, zodat mogelijke bezwaren, aanpassingen of aanvullingen vanuit die raden indien nodig en nuttig kunnen meegenomen worden in die beslissingen.
- We voeren een Charter tegen Belangenvermenging in. Uitvoerende mandatarissen die ook zakelijke banden hebben met bedrijven of organisaties die mogelijks positieve invloeden ondervinden van beslissingen van het stadsbestuur, moeten indien mogelijk die zakelijke belangen minstens tijdelijk opzij schuiven.
Milieu en klimaat
Diest is een groene stad, met zowel in het stadscentrum, de deelgemeenten en daarbuiten mooie en grote groene plekken. Die moeten we niet alleen behouden, maar ook onderhouden. De klimaatverandering is ook in Diest een uitdaging die we niet uit de weg mogen gaan, met realisme en pragmatisme.
- Wij promoten het fietsen in Diest en deelgemeenten met in de eerste plaats meer veilige fietspaden; we voorzien ook meerdere oplaadmogelijkheden voor fietsen.
- Wij promoten verder autodelen en elektrische oplaadmogelijkheden voor wagens.
- Wij herbekijken met De Lijn de mogelijkheden voor een stadspendelbus, voor specifieke doelgroepen (senioren, mindervaliden) en op specifieke momenten (bv. wekelijkse woensdagmarkt, bepaalde festiviteiten etc.)
- Wij bekijken hoe we het centrum nog groener kunnen maken, want iedere boom geeft schaduw en vermindert de hitte in de zomer,.
- We geloven in het concept van een waterkrachtcentrale op de Demer en steunen elk onderzoek daarnaar.
- Dierenwelzijn is ook op gemeentelijk niveau een belangrijke bevoegdheid, die de N-VA omarmt. We kijken specifiek naar steun voor organisaties die kattensterilisaties uitvoeren, en zorgen ervoor dat ook onze politiediensten een oog hebben voor mogelijke dierenmishandeling.
- We gaan voor energiedelen en voor de oprichting van een gemeentelijke hernieuwbare energiegemeenschap (HEG) om opgewekte goedkopere groene elektriciteit via energiedelen te kunnen aanbieden aan geïnteresseerde inwoners van Diest.
- Natuurbehoud en natuurherstel krijgen voldoende aandacht in het meerjarenplan, met ook extra ruimte voor bebossing en bijkomende natuur.
- Het groenonderhoud van onze straten en pleinen moet meer aandacht krijgen.
Diest en deelgemeenten
Voor de N-VA is het cruciaal dat we niet alleen oog hebben voor het stadscentrum in Diest, maar ook voor onze landelijke deelgemeenten Kaggevinne, Molenstede, Schaffen (incl. de Vleugt), Deurne en Webbekom. Er is een beleid op maat nodig, met inspraak van alle betrokkenen. Om onze deelgemeenten nog mooier, veiliger, welvarender en gezelliger te maken, voorzien we de volgende maatregelen.
- Wij promoten het fietsen in Diest en alle deelgemeenten met in de eerste plaats meer veilige fietspaden; we voorzien ook meer oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen.
- Uitbreiding Buurtinformatienetwerken (BIN’s). BIN’s hebben in tal van gemeenten hun nut al bewezen als veiligheidsschild in buurten en wijken. De N-VA wil deze netwerken gevoelig uitbreiden in Groot-Diest, met specifieke aandacht voor de deelgemeenten.
- We herbekijken met De Lijn de mogelijkheden van pendelbussen van de deelgemeenten naar het centrum, voor specifieke doelgroepen (senioren, mindervaliden) en op specifieke momenten (bv. wekelijkse woensdagmarkt, bepaalde festiviteiten etc.)
- We moeten de open ruimte en het landelijke karakter van onze deelgemeenten zo goed mogelijk beschermen tegen extra verharding en al te wilde bouwplannen. Met een bouwplan bepalen we waar er gebouwd kan worden en onder welke voorwaarden, met een focus op het bewaren van de open ruimte en het leefbaar verdichten van de stads- en dorpskernen.
- Samen met de Vlaamse overheid onderzoeken we of er nood is aan extra plaatsen in assistentiewoningen of woonzorgcentra en hebben daarvoor ook aandacht voor locaties in de deelgemeenten
- Via wijkraden voorzien we op geregelde tijdstippen inspraakmomenten. Het nieuwe stadsbestuur moet ook fysiek tot in de deelgemeenten komen.
- Nu er in bijna alle deelgemeenten nieuwe of gerenoveerde ontmoetingscentra zijn, kan ook Webbekom niet ontbreken. We pleiten dan ook voor een grondige renovatie van Ontmoetingscentrum De Schuur in Webbekom.