Overstromingen

Op 5 april 2011

12 JAAR LATER

OverstromingOp 14 en 15 september 1998 zijn er in Diest en later in de rest van het land heel zware overstromingen geweest. In Diest hadden vooral de Speelhofwijk en Het Begijnhof (cultureel werelderfgoed Unesco) zwaar te lijden onder het overvloedige water. Bij ondergetekende (Renaat Rijnders) stond gedurende 2 dagen 70 cm water in de woning. Grote boosdoener was de Begijnenbeek die uit het Hageland komt en in de Demer vloeit. In 1998 kon het verdeelsysteem (sluizensysteem) dat op de Begijnenbeek gebouwd is en een deel van het water via de Leugenbeek moet afleiden naar het wachtbekken Webbekomsbroek niet meer functioneren omdat het door de grote watermassa volledig overstroomd was en zelfs niet meer zichtbaar was.

WAT DOET HET STADSBESTUUR?

Ik heb mij in dit dossier vastgebeten en zal dat blijven doen tot de plannen ook zullen omgezet zijn in  concrete uitvoeringen. Het stadsbestuur van Diest heeft in 2004 een heel grote pompunit aangekocht. Het toestel kan 68 000 liter water per minuut verplaatsen  en kostte 100 000 euro. Deze pompunit heeft haar diensten al bewezen niet allen in Diest maar ook in de gemeente  Halen.

Maar veel belangrijker nog dan de aankoop van deze pompen is dat er stroomopwaarts op de Begijnenbeek wachtbekkens komen want bij hevige regenval is het water van de Begijnenbeek dat van de heuvels van het Hageland komt veel te vlug in Diest.
Ook het optimaal kunnen gebruiken van het Webbekomsbroek (zonder dat  Webbekom zelf onder water loopt) is van levensbelang.

WACHTEN...

Tot nu toe wachten we nog steeds op de uitvoering van zowel de optimalisatie van het Webbekomsbroek als van de wachtbekkens stroomopwaarts de Begijnenbeek.

Ik heb via Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker schriftelijke vragen laten stellen over deze problemen.
>>> vraag over stuw in de Begijnenbeek (12/03/2012)
>>> vraag over slibruiming Begijnenbeek (12/03/2012)
>>> vraag over wachtbekkens Begijnenbeek (07/03/2012)

>>> vraag over het Webbekomsbroek
>>> vraag over de Begijnenbeek

Zolang er geen concrete uitvoering gebeurd is van de plannen die al vermeld werden in de antwoorden op de vorige vragen zal ik dit dossier blijven opvolgen.

GELUK

De DemerTijdens de zware overstromingen van november 2010 en de kritieke tostand in januari 2011 is Diest telkens gespaard gebleven van grote wateroverlast. Heel wat inwoners houden er  telkens slapeloze nachten aan over als het weer dagen aan een stuk regent.

Positief is dat men via de website http://www.overstromingsvoorspeller.be/ de waterstand van de Demer, de Begijnenbeek, het Webbekomsbroek, het Schulensmeer op de voet kan volgen.
Zo heb ik een aantal ongeruste bewoners die dicht bij  de Begijnenbeek wonen kunnen geruststellen.

Lees even het antwoord op de twee recente parlementaire vragen en nu maar hopen dat er in 2012 ook echt aan de uitvoering van de plannen begonnen wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is