Restauratie ommegang rond Allerheiligenkapel

Op 4 januari 2019, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed, Onroerend erfgoed, Onroerend erfgoed & Monumentenzorg

Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois heeft een premie van 299.602 euro toegekend aan de kerkfabriek Sint-Sulpitius voor de restauratie van de ommegang rond de Allerheiligenkapel te Diest.

De kapel die uit 1307 dateert, werd heropgebouwd op de flank van de Allerheiligenberg. Desondanks dat de kapel in 2003 het statuut van beschermd monument kreeg, was er jarenlang discussie over wie de eigenaar was en werd de kapel intussentijd verwaarloosd.

Deze verwaarlozing leidde tot de gedeeltelijke inzakking van de muur van de ommegang in 2009. Sinds wordt de muur rechtgehouden met houten schoren.

De jarenoude traditie met Allerheiligen, met name het wandelen van de pelgrims om de kapel heen, om vervolgens tot één van de heiligenbeelden in de kapel te bidden, kan hierdoor niet langer plaatsvinden.

Beterschap is op komst. De kerkfabriek Sint-Sulpitius blijkt eigenaar te zijn van de kapel. In opdracht van deze instantie werd dan ook door het studiebureau Arad uit Herentals een beheerplan opgemaakt. Op basis van dit ondertussen goedgekeurd plan werd een premie van 299.602 euro voor het herstellingswerk aan de muur toegekend.

Wat mogen we verwachten:

  • een verankerde betonnen keerwand achter de muur, die het heuvelmassief tegen houdt.
  • een drainagesysteem dat regen en grondwater afvoert (maatragel voor de vochtindringing in de muur).
  • recuperatie van zoveel mogelijk stenen van de oorspronkelijke muur.
  • de plaatsing van een kraan om de bouwelementen te plaatsen.
  • werken die 6 tot 10 maanden duren.

De opknapping van de muur staat los van de kapel, die zelf ook aan een opknapbeurt toe is.

Voor de werken aan de muur zal een openbare aanbesteding uitgeschreven worden. “De aanbesteding passeert eerst langs de gemeenteraad, maar het zal niet zo lang meer duren voor aan de muur gewerkt wordt”, zegt uittredend schepen van Erfgoed Geert Cluckers (DDS). “Onroerend Erfgoed vraagt dat de directe omgeving van de kapel, de bestrating en de borstwering, in hun originele staat worden onderhouden. De stad Diest zal dit voor haar rekening nemen. Deze werken worden opgenomen in het dossier van de Citadel. Het nieuwe stadsbestuur gaat hier de komende legislatuur werk van maken.”

https://www.hln.be/regio/diest/ommegang-rond-allerheiligenkapel-kan-binnenkort-gerestaureerd-worden~a6af6658/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is