Problematiek onkruidbestrijding en grasmaaien (interpellatie 30.05.2016)

Op 30 mei 2016, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad, Openbare werken
Onkruidbestrijding en grasmaaien

Gemeenteraad Diest van 30 mei 2016 |  Je kan er niet naast kijken maar op dit ogenblik tiert het onkruid welig op pleinen, langs straten, op kerkhoven en op vele openbare plaatsen. Enkele voorbeelden: Mark Mackenerf, het kerkhof van Diest, de omgeving van de Fabiolalaan...

Als ik zie dat men in de binnenstad met een gasbrander op de stoepen het onkruid aan het verbranden is, vraag ik mij af op dat op die plaatsen de hoogste prioriteit is? Ik heb de indruk dat de onkruidbestrijding op andere plaatsen veel dringender is. Er is inderdaad een probleem nu men geen herbiciden meer mag gebruiken. En ik weet ook niet hoever het onderzoek naar veilige herbiciden staat.

Ik zie dat men  de graspleinen langs de  Fabiolalaan en die hele omgeving niet meer onder controle heeft. Het gras staat er zo hoog dat mulchen (fijn malen tijdens het maaien) niet meer mogelijk is. Men heeft immers te lang gewacht met maaien.

Oplossing?

Voor de boer bestaat dat, namelijk hooien en het gemaaide gras inkuilen. Voor de stad Diest is dat bij veel te hoog gras; maaien en opladen?

Ik vrees dat men na het maaien alles zal laten liggen met als gevolg dat het gemaaide gras bij regenweer begint te rotten en te stinken, zoals in het verleden al gebeurde.

Ik ben ook op het kerkhof van Diest en Kaggevinne geweest. Ook daar tiert het onkruid welig. Er zal veel manuele arbeid (wieden) nodig zijn. Voor de bezoekers is dat onkruid onaangenaam en het geeft het geheel een verwaarloosde indruk.

• Wat is de visie van het stadsbestuur om de onkruidbestrijding en het maaien van het gras onder controle te houden (hetgeen op dit ogenblik duidelijk niet het geval is)?

• Wat kunnen de eigen diensten nog aan en wat moet door externen gebeuren?

• Hoe kan men de problemen voorkomen die zich nu stellen?

• Ik lees in het SC van 17 mei 2016:  'Ingroening van het kerkhof te Diest'. Mag ik weten wat dat inhoudt en hoe dat het probleem van het onderhoud van het kerkhof helpt oplossen? Ik zie op het kerkhof in Diest heel veel onkruid en gras op de wandelwegen en op de graven waar geen zerken op staan. Gaat dit project daar  iets kunnen aan verhelpen?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is