'Monumentenstad trekt aan alarmbel - Subsidies onroerend erfgoed dreigen er te dalen.'

Op 20 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur en erfgoed
Het huidige dak van de Infirmerie Park Cerckel

bron: Het Laatste Nieuws (Hageland) 20 december 2017, p. 17. |  Paniek in Diest: De Vlaamse subsidieregeling voor beschermde gebouwen wordt herzien. De subsidies van Onroerend Erfgoed dreigen te dalen van 80 naar 60 procent. De gemeente vreest in dat scenario fortuinen te moeten ophoesten aan renovatieprojecten. - TOM VAN DE WEYER

Dreigt Diest een financieel magere tijd tegemoet te gaan? De Vlaamse subsidieregeling voor beschermde gebouwen wordt herzien en dat wordt in de gemeente niet in dank afgenomen. «Als de subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed dalen van 80 naar 60 procent, zou dat een ramp betekenen voor Diest», zegt schepen van Erfgoed Geert Cluckers (DDS). «Wij zijn de stad met het grootst aantal beschermde gebouwen per vierkante kilometer. Het zou ons fortuinen kosten om die te restaureren met zo weinig subsidie, alleen al het stadhuis zou ons een paar 100.000 euro meer kosten.» Of het allemaal zover komt, staat echter nog niet vast.

Antwoord in 2023

Bij Onroerend Erfgoed lopen momenteel twee renovatiedossiers van Diestse beschermde gebouwen. Het dossier van de Infirmerie, in Park Cerckel, werd ingediend in 2013 en zou in 2018 groen licht krijgen. «De restauratie van het stadhuis hebben we in november aangevraagd.
Ten vroegste in 2023 kunnen we hiervan antwoord verwachten»
, zegt Cluckers. Voor de dringende instandhouding van het stadhuis wordt in het budget 134.000 euro opzijgelegd. De Infirmerie wordt allicht nog gerenoveerd met het gunstig subsidietarief, of het stadhuis hier ook nog gebruik van kan maken, is onzeker.

Troosteloos

De renovatie van de Infirmerie verliep echter ook niet van een leien dakje; het dossier is lang blijven aanslepen. Eind 2014 hield de stad 772.954 euro
klaar, maar toen werd geen subsidie vrijgemaakt. Het gebouwtje is 800 jaar oud en staat er sinds 1978 troosteloos bij.
Raadslid Renaat Rijnders (NVA) drong er de jongste gemeenteraden op aan iets te doen aan het open dak. «Het plastic zeil ligt er nog altijd te
flapperen. Ik wed dat het gebouw binnenkort instort. Jullie wachten op toestemming van Vlaanderen, maar wordt er intussen nog iets aan gedaan?»

«In 2013 werd het gebouw gestut, zijn er zwammen verwijderd en een plastic zeil over het dak gelegd. In het budget voor 2018 is nu 928.000 euro vrijgemaakt voor volledige renovatie. We hopen over enkele weken groen licht te krijgen van Onroerend Erfgoed», aldus Cluckers. «In de toekomst zullen ook herstellingen nodig zijn aan de Sint-Sulpitiuskerk en het Sint-Elisabethgasthuis in de Koning Albertstraat. En we moeten ook nadenken over de toekomst van de Sint-Jansruïne. De Begijnhofkerk, die Unesco- erfgoed is, hebben we vanbuiten kunnen herstellen. Voor de tweede fase, de binnenkant, rekenen we twee miljoen. Hier krijgen we weliswaar subsidies voor.»

Volgens schepen van Financiën Erwin Jennes (DDS) beschikt Diest jaarlijks over 5,2 miljoen euro om te investeren. «Als we voor renovaties één vijfde uit ons budget moeten halen, doet ons dat meer pijn dan een stad als Leuven, die in een grotere buil kan tasten. Allicht zullen wij in de toekomst harde keuzes moeten maken», zegt Cluckers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is