U bent hier
Gemeenteraad Diest: interpellatie beheersplan Begijnhof Diest
Interpellatie Renaat Rijnders, gemeenteraadslid N-VA Diest
Het beheersplan voor het begijnhof Diest werd eenparig goedgekeurd door zowel de OCMW- als de gemeenteraad. Men moet nu niet meer aarzelen om een ontwerper aan te stellen voor de bestrating van het begijnhof.
Ik lees in het beheersplan: “De huidige straten verkeren in een erbarmelijke staat. De meest effectieve manier om deze situatie voor een lange tijd op te lossen, is het volledig opbreken en heraanleggen van het stratenpatroon. Uit onderzoek uit de inventaris is gebleken dat het huidige stratenbeeld minder historisch authentiek is dan op het eerste zicht laat vermoeden. De wegstroken waren zeker smaller en de plankieren breder. Dit is niet onbelangrijk voor de zonering en de bepaling van de hoeveelheid Napoleonkoppen die met ‘zekerheid’ als authentiek kan beschouwd worden. Na het simuleren van verschillende scenario’s is gebleken dat het gebruik van de plankieren als comfortstroken de beste oplossing zou bieden. Indien men de plankieren zou verbreden tot 150 cm kan men deze wel degelijk terug opnieuw gebruiken.”
N-VA Diest, en niet alleen N-VA, dringt aan om zo snel mogelijk een ontwerper aan te stellen voor het project; bestrating Begijnhof Diest. Waarom?
Uitstellen heeft echt geen zin meer. We moeten ons geen illusies maken. Het opstellen van een ontwerp, de bespreking met onroerend erfgoed en de toezegging van subsidies zal nog wel een paar jaren in beslag nemen. Alleen al de besprekingen van de ontwerper met alle nutsmaatschappijen wordt een hele klus; riolering minstens ontkoppelen om het regenwater van de straten en van sommige daken op te vangen, gasleidingen die nog uit eternitbuizen bestaan, waterleiding, elektriciteit... En dan heb je de gesprekken met onroerend erfgoed: niet alleen voor de goedkeuring van het dossier maar ook voor de subsidiëring. Het gaat over geld en nog eens geld.
Alleen al voor de stad Leuven zitten er nog 21 dossiers in de pijplijn en hoeveel andere steden en gemeenten hebben ook dossiers ingediend. Ook voor Diest wachten we op de toezegging van de subsidiëring voor de infirmerie park Cerckel, de steunmuur Allerheiligenkapel, we hebben fase 2 Begijnhofkerk...
Of het project bestrating Begijnhof Diest al door het volgende bestuur zal kunnen uitgevoerd worden is koffiedik kijken.
Maar ons Begijnhof is wel Unesco Werelderfgoed. Reden te meer om nu een studiebureau/ontwerper aan te stellen. Niet meer uitstellen.
Renaat Rijnders,
gemeenteraadslid N-VA Diest