Financiële steun voor dierenasielen in Diest

Op 18 augustus 2022, over deze onderwerpen: Dossiers

Noodopvang Demerkat en vzw Forrest & Friends in Diest krijgen financiële steun van de Vlaamse Overheid. Dat is een gevolg van de investeringen van Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA), die in totaal € 1,7 miljoen voorziet voor dierenasielen. Deze zomer krijgen 138 erkende asielen samen € 678.000 ondersteuning uitbetaald. Daarbovenop kregen de asielen ook nog ruim € 1 miljoen voor de zorg die ze dragen voor dieren die in 2021 in beslag genomen werden – ook dat is een historisch hoog bedrag. Amper een paar jaar geleden kregen de dierenasielen geen enkele structurele steun vanuit de overheid. Nu is er een laagdrempelig financieringsmechanisme, dat in overleg met de asielen steeds meer op punt gesteld wordt.

Dierenasielen doen fantastisch werk. De medewerkers en vrijwilligers werken keihard om de beste zorgen te geven aan verwaarloosde, verdwaalde, vergeten of soms zelfs mishandelde dieren, die vaak specifieke zorgen nodig hebben. Dierenasielen steunen vooral op hun vrijwilligers en hun eigen fondsenwerving. Tot voor kort kregen ze geen enkele structurele steun vanuit de overheid. Vlaams Dierenminister Ben Weyts bracht hier in 2020 verandering in, toen elk erkend dierenasiel voor het eerst een eenmalige ondersteuning kreeg van € 3.000. Sinds 2021 biedt Vlaanderen aan dierenasielen structurele financiële steun, die vorig jaar voor de eerste keer werd uitbetaald.

“Vroeger was Dierenwelzijn een vergeten en verwaarloosde bevoegdheid en kregen dierenasielen geen structurele steun van de overheid. De laatste jaren maken we in Vlaanderen echter stap voor stap werk van een volwaardig en volwassen Dierenwelzijnsbeleid”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Het was dan ook een logische stap om de dierenasielen structureel te ondersteunen. De vrijwilligers in de asielen voorkomen heel veel dierenleed”.

“In onze gemeente kan Noodopvang Demerkat rekenen op € 3.071 en vzw Forrest & Friends op € 36.316 extra ondersteuning ” zegt Albert Volders van N-VA Diest “Met deze financiële steun kunnen ze hun werking verder professionaliseren en zo het dierenwelzijn in onze gemeente verder verbeteren.”

Weyts wil het financieringsmechanisme nog verder verbeteren en bekijkt momenteel in samenspraak met de dierenasielen zelf hoe de structurele steun en de vergoeding voor in beslag genomen dieren nog meer op punt gesteld kan worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is