Extra geld voor cultuur dankzij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Op 7 februari 2020, over deze onderwerpen: Dossiers

Het DynamoProject ‘Wereldburgerschap in beeld’ van GO! De Prins Diest (campus Weerstandsplein)  krijgt extra geld van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft 14 scholen in Vlaams-Brabant financiële steun voor meer cultuur in de klas. Zo zullen 70 leerlingen van de 2de en 3de graad bso van GO! De Prins Diest in het project ‘Wereldburgerschap in beeld’ een animatiefiguurtje uitwerken met 3D-printers of een lasercutter. Dankzij dit dynamoPROJECT kunnen heel wat leerlingen proeven van een beetje meer cultuur. “Niet elke leerling gaat met de ouders naar de bib of het theater, dus halen we cultuur naar de klas”, zegt Weyts.

 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft via het dynamoPROJECT financiële steun aan leerkrachten die samen met bijvoorbeeld een schrijver of een kunstenaar een creatief klasproject op poten zetten. Alle scholen – van de kleuterschool tot de hogeschool – komen in aanmerking voor een steunbedrag tot € 2.000. Een professionele jury beoordeelt alle aanvragen die binnenkomen via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie. De Vlaamse CANON Cultuurcel werkt hiervoor samen met de ervaren partner Publiq.

 

Voor Diest werd het project ‘Wereldburgerschap in beeld’ ingediend door GO!De Prins campus weerstandsplein. De animatiefiguurtjes die zo gemaakt worden zullen de basis vormen van een animatiefilmpje dat ze in After Effects zullen maken. Externe partner Eric Reynders neemt de leerlingen en de leerkrachten mee in de STE(A)M-wereld met 3D-printers en lasercutters. Dagmar Tureluren is gespecialiseerd in motion design, After Effects, monteren en stop motion. Fotografe en grafisch vormgever Shauni Celis helpt de leerlingen met het opstarten van een beeldverhaal en het ontwikkelen van een storyboard.

Het project wordt volledig voor en door de leerlingen vorm gegeven en er wordt, naast nieuwe media, ook rond de thema's gender- en klimaatbewustzijn gewerkt.

 

 “De creativiteit van de Vlaamse leerkrachten verdient een duw in de rug”, zegt Weyts. “Via deze weg kunnen we het cultureel bewustzijn van in totaal meer dan 12.000 leerlingen stimuleren, zonder dat de ouders er extra geld voor moeten betalen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is