Eerste hulp bij Kadastrale Inkomens

Op 7 september 2016, over deze onderwerpen: Financiën
Kadastraal Inkomen Diest

Bij het woord 'rechtvaardigheid' denk ik niet meteen aan kadastraal inkomen (KI), maar dat is buiten het stadsbestuur van Diest gerekend. Met 'rechtvaardigheid' als argument voorop, werd ons tijdens de laatste gemeenteraad uit de doeken gedaan dat Diest een ambtenaar zal aanstellen die, in samenwerking met Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem, de KI's in Diest zal "herbekijken" (lees: verhogen). Dat gebeurt echter niet enkel met het oog op 'de rechtvaardigheid': deze ambtenaar zal ook 'hulp' verstrekken, want hij of zij zal de mensen, van wie het kadastraal inkomen niet meer van deze tijd is, 'helpen' bij de actualisering ervan.

In de toelichting bij dit agendapunt lees ik echter ook – en dat lijkt met de enige échte argumentatie: «Overwegende dat de herschatting van de kadastrale inkomens, de belastbare basis verhoogt en een alternatief is voor de opcentiemen...»

De provincie en Vlaanderen zullen ons dankbaar zijn, want ook zij genieten mee van het Diesterse investering in rechtvaardigheid: deze ambtenaar wordt immers betaald door de stad Diest, Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem. 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is