Diest scoort bijzonder slecht in energie- en klimaatpact

Op 1 oktober 2024, over deze onderwerpen: Milieu & Energie

Wat heeft de schepen van Milieu in Diest (Rik Brans, Iedereen Diest) de voorbije zes jaar eigenlijk uitgevoerd met zijn bevoegdheid? Niet bijzonder veel, zo blijkt uit de resultaten van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Op tal van punten is er in Diest geen enkele vooruitgang geboekt, op andere thema’s is de progressie slechts miniem. Zo scoort de stad bijzonder slecht op de aanleg of opwaardering van fietspaden, ontharding, collectieve hernieuwbare energie, hemelwateropvang en ga zo maar door. “De stilstand van dit stadsbestuur is ook op het gebied van milieu en klimaat schrijnend”, zeggen N-VA-lijsttrekker Jeroen Overmeer en afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen om de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren. Het LEKP monitort de resultaten van alle doelstellingen van de deelnemende lokale besturen in Vlaanderen. Het overzicht toont hoever we staan in het bereiken van een lokale klimaattransitie.

In het meest recente rapport scoort Diest bijzonder slecht. Voor een hele reeks doelstellingen werd er zelfs geen enkele vooruitgang geboekt. “Met andere woorden: er is daar de voorbije zes jaar gewoon niets gebeurd”, aldus Xavier Lesenne, afdelingsvoorzitter en nr. 3 op de lijst voor de verkiezingen. “Coöperatieve hernieuwbare energieprojecten, de opvang van hemelwater, een lokaal warmte- en sloopbeleid, collectieve renovaties: het LEKP-rapport spreekt doorgaans van nul of amper vorderingen. Schrijnend.”

Ook op andere thema’s blijkt Diest een slechte leerling, zo stel lijsttrekker Jeroen Overmeer vast. “Diest heeft nog geen 10 procent van het streefdoel rond ontharding bereikt. Het ‘tegelwippen’ van de bevoegde schepen heeft dus weinig opgeleverd. Maar vooral rond de aanleg of opwaardering van onze fietspaden is het duidelijk dat er in de voorbije bestuursperiode nauwelijks iets verwezenlijkt is: 90 procent van het werk is blijven liggen. Ook qua laadpunten voor elektrische wagens en de verledding van onze openbare verlichting moet Diest een tandje bijsteken.”

“De resultaten van het LEKP tonen aan dat de stilstand die het huidige stadsbestuur typeert, zich ook in de energie- en klimaattransitie manifesteert. We hadden de voorbije jaren het geluk dat Vlaams N-VA-minister van Klimaat Zuhal Demir heel wat heeft verwezenlijkt in en rond Diest. Zo slaan we toch niet helemaal een slecht figuur. Maar het is duidelijk dat het volgende stadsbestuur meer dan een tandje gaat moeten bijsteken. De N-VA reikt de hand aan alle mogelijke partners om ook op het gebied van klimaat- en energietransitie initiatief te nemen”, besluiten Jeroen Overmeer en Xavier Lesenne.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is