Diest - Ontgravingen kerkhof in najaar van start (Het Laatste Nieuws, 17 mei 2017)

Op 17 mei 2017, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
Diest | Ontgravingen kerkhof in najaar van start

Ontgravingen kerkhof in najaar van start

bron: Het Laatste Nieuws, 17 mei 2017 (editie Hageland, p. 19)

In het najaar, rond Allerheiligen start de ontgraving van ongeveer 1.000 graven op de percelen C en D van het kerkhof. De gemeenteraad heeft hiervoor een aanbesteding van 150.000 euro goedgekeurd.

«Een gespecialiseerde firma wordt aangesteld. De werken zullen enkele maanden duren en moeten klaar zijn tegen maart 2018», zegt burgemeester Jan Laurys (DDS). De ontgravingen zijn noodzakelijk uit plaatsgebrek. Tien graven en bijhorende zerken worden niet verwijderd maar verplaatst, omdat de concessie nog niet verstreken is. «Mogen familieleden aanwezig zijn bij die herbegraving?», vroeg raadslid Renaat Rijnders (N-VA) zich af. «En wie is aansprakelijk als de grafzerken beschadigd raken bij de verplaatsing? Het bestek is hierover niet duidelijk.»

«Volgens de algemene wet is de aannemer verantwoordelijk voor de uitvoering en eventuele schade», zegt Gaby Feyaerts (DDS) schepen van Erediensten. «De verplaatsing van de tien graven is op kosten van de stad. Een ambtenaar zal aanwezig zijn en toezien op de werken. Ik zal navragen of nabestaanden mogen aanwezig zijn.»

De oppositiepartijen drongen erop aan om de werken tijdig aan te kondigen. Ze verwijzen naar de commotie die in oktober vorig jaar uitbrak toen bekend raakte dat de ontgraving zou plaatsvinden. «Ons voorstel om een blijvend gedenkteken op te richten werd toen afgewezen.
Dit laat een wrang gevoel achter bij de nabestaanden »
, zegt raadslid Frederik Boone (N-VA).
(VDWT)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is