Oppositie protesteert tegen besparingen tijdens woelige gemeenteraad

Op 8 januari 2014

«Het bestuur belast de inwoners met een lawine van kleine belastingsmaatregelen en een fikse verhogingvan de huisvuil belasting, terwijl de investeringen dalen met 40 procent», zegt Jeroen Overmeer (N-VA).

Ook Open Vld vindt de dalende investeringen en de verhoging van verscheidene retributies problematisch. «We kregen bovendien niet de garantie dat de personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing niet meer gaan stijgen», klinkt het bij fractieleider Christophe De Graef.

Geld door ramen en deuren

Vlaams Belang vreest dat de zware besparingsmaatregelen onvoldoende zijn in de toekomst. «Het geld werd de voorbije jaren letterlijk langs ramen en deuren naar buiten gesmeten», zegt Andy Bonnyns. «Zolang de stad geld blijft pompen in dure projecten als de citadel en het openleggen van de Demer, zal er nooit een financieel verantwoord beleid komen.»
Volgens N-VA moeten vooral het OCMW en de meerderheidspartij sp.a de rekening van de financiële crisis betalen. «Terwijl sp.a amper met verwezenlijkingen kan uitpakken in het nieuwe meerjarenplan, betaalt de partij nu toch de prijs voor de voortzetting van de coalitie met DDS en het vasthouden aan postjes», zegt Overmeer. «Het afstoten van bepaalde diensten bij het OCMW en het ontslag van een vijftigtal medewerkers is toch allesbehalve sociaal.»
«Er is geen enkele intentie om de personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verhogen», benadrukt burgemeester Jan Laurys (DDS). «Als de oppositiepartijen investeringen in de stad dan toch zo belangrijk vinden, waarom beweren ze dan dat we de voorbije jaren geld hebben weggesmeten?»

Niet gesproken over postjes

«Het is té gemakkelijk om mensen tegen elkaar uit te spelen», zegt sp.a-schepen Marc Florquin. «Ik kan wel twintig dossiers opnoemen die sp.a devolgende jaren wil realiseren. We hebben het welzijn van de stad voor ogen. Over postjes wordt nooit gesproken.» (KBB) 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is