N-VA Diest betreurt sluiting Citadel

Op 10 april 2010

Liever in Vlaanderen dan in Wallonië

Citadel DiestDoor het geknoei van Flahaut (PS) onder de Paarse regeringen en het kleinere budget voorzien door de vorige regering was een zoveelste herstructurering van het leger onvermijdelijk. Het plan De Crem (CD&V) is niet meer of minder dan een zoveelste besparing en inkrimping van onze krijgsmacht. Maar net als Flahaut sluit minister De Crem liever kazernes in Vlaanderen dan in Wallonië. Het is volstrekt onbegrijpelijk waarom precies de Citadel in Diest moet sluiten. Verschillende experts geven aan dat er kazernes zijn met slechtere papieren dan Diest. Volgens De Crem is de Citadel in slechte staat en moeten er te veel kosten gedaan worden aan het gebouw. Dat is een wel erg cynische redenering, als je weet dat het precies die Belgische regering is die de Citadel de voorbije 50 jaar nooit fatsoenlijk onderhouden heeft.

De Crem gelogen?

Op vraag van onder andere N-VA-Kamerlid Luc Sevenhans bracht de commissie Landsverdediging eind maart een bezoek aan de Citadel. Daar stelden de commissieleden vast dat het met de infrastructuur nog niet zo slecht gesteld is als de minister altijd beweerd had in het parlement. Volgens sommigen zou de minister gelogen hebben over de kostprijs van de noodzakelijke onderhoudswerken. Wij vrezen dan ook dat De Crem gekozen heeft voor de gemakkelijkheidsoplossing. In Diest zitten immers zowel Vlamingen als Franstaligen. Diest sluiten was dan ook makkelijker dan twee verschillende kazernes te sluiten, één in Vlaanderen en één in Wallonië.

Onvermuwbaar

Ook een petitie met meer dan 10.000 handtekeningen van de Diestenaren mocht niet baten. Minister De Crem is onvermurwbaar. Het stadsbestuur kan hier helaas weinig aan doen. Bepaalde oppositieleden proberen hier nu munt uit te slaan. Wij doen daar als N-VA niet aan mee. Wij beloven niets wat we niet kunnen waarmaken. Laat ons nu geen politieke spelletjes spelen op de kap van onze para’s. Maar misschien moet het stadsbestuur toch eens overwegen of ze geen rechtszaak kan aanspannen tegen de federale overheid namens de vele inwoners van de straten in de buurt van de Citadel. Want niet vergeten: als de Citadel gesloten wordt en aan haar lot overgelaten, dreigt deze site serieus te verloederen en voor maatschappelijke overlast te zorgen (vandalisme, drugs, criminaliteit…). Een herbestemming geven aan deze locatie is immers bijzonder moeilijk, aangezien het een beschermd monument is.

Schandalige bezigheidstherapie

De sluiting van de Citadel is nog schrijnender als je weet dat in januari 2010 De Crem wel toegaf aan MR-voorzitter Didier Reynders en cdH-voorzitter Joëlle Milquet ten voordele van enkele Waalse kazernes. Plots mocht de kazerne van Bastenaken wel open blijven, als een soort depot van het legermuseum waar zo’n 100 militairen mogen blijven. Niemand weet echter wat die daar in dat museum allemaal moeten gaan doen. Emmanuel Jacob van de legervakbond ACMP spreekt over “een schandalige vorm van bezigheidstherapie”. Volgens Reynders en Milquet kon men het die mensen niet aandoen om elders verder weg te gaan werken. Hoe gaat men dat uitleggen aan onze para’s in Diest die straks naar Tielen bij Kasterlee of naar Flawinne bij Namen moeten gaan werken? Ook voor de kazerne van Aarlen werd er plots een uitzondering gemaakt. Het blijft een vormingscentrum van de landmacht en zal toch nog 400 militairen behouden in plaats van de voorziene 250. 

Milquet stuurde dezelfde dag nog een triomfalistisch persbericht uit: 96% van de militairen in de provincie Luxemburg kon daar blijven! Opnieuw bijzonder pijnlijk om te horen vanuit Diest. Zoals Emmanuel Jacob het toen formuleerde: “Ik hoop dat ze in Wallonië gelukkig zijn, maar in Vlaanderen komt dit hard aan”. De conclusie is duidelijk: defensie mag besparen, behalve in Wallonië.

De enige grote hervorming die de vorige federale regering gerealiseerd kreeg, valt dus ook nog eens ten nadele van de Vlamingen uit. Dat komt ervan natuurlijk, als je regeert met een Vlaamse minderheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is