Deadline overdracht onderwijsnet nadert

Op 27 februari 2014

Met ongeveer 550 leerlingen is het gemeentelijk onderwijs een belangrijke speler. De overdracht past in het plan om alleen de kerntaken voor te behouden. Onderwijs is daar niet bij. Ook het kabinet van minister van Onderwijs Smet (SP.A) wil naar twee netten evolueren.

De tijd tikt om de overdracht uit te voeren. ‘De beslissing moet voor 1 mei 2014 genomen zijn’, zegt Cluckers. ‘Anders schuift alles een jaar op.’ De schepen heeft ondertussen gepraat met vertegenwoordigers van het vrij-, het gemeenschaps- en het gemeentelijk onderwijs. Hij onderhandelt deze week nog met Ageon, het orgaan dat oordeelt over de subsidiëring voor het bouwen van schoolinfrastructuur.

Opvangprobleem

‘Voorlopig is er geen beslissing genomen’, zegt Cluckers. ‘Maar we zullen dat alleszins doen voor de gestelde deadline.’ Oppositieraadslid Jeroen Overmeer (N-VA) denkt dat de beslissing al lang genomen is. ‘Officieel ontkent men nog maar de snelheid waarmee ze hier werken doet anders vermoeden’, zegt hij. Overmeer denkt dat het gemeenschapsonderwijs de overnemer is.

Voor de scholen in de binnenstad dreigde ondertussen een opvangprobleem omdat ze hun maximumcapaciteit voor het geboortejaar 2011 bereikt hadden. De maximumdrempel werd in alle scholen opgetrokken waardoor het probleem van de baan is. De schooldirecties legden ook een verhouding vast voor de zogenaamde indicatorleerlingen. Zij mogen maximaal 30 procent van de leerlingenpopulatie in een school uitmaken. Om de controle over die norm ook effectief mogelijk te maken passen alle scholen in Diest dezelfde inschrijvingsperiodes toe. Vanaf 28 maart tot 25 april kunnen kinderen van personeel en de zogenaamde brussen, dat zijn broers en zussen van leerlingen die momenteel in een school zitten, zich inschrijven. Van 26 april tot 16 mei zijn de indicatorleerlingen aan de beurt. Daarna gaan de inschrijvingen open voor iedereen. Een paar jaar geleden werd in Diest een school gesloten omdat het aantal leerlingen uit de migrantengemeenschap te hoog was geworden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140226_01000182

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is