Catherinakerk wordt wit

Op 12 september 2011

De kerk is het kloppend hart van het begijnhof. Ze staat echter op moerasgrond en dreigt weg te zakken. Omdat het restauratiedossier bijzonder lang aansleepte lanceerde schepen van Monumenten Geert Cluckers (DDS) tijdens de Erfgoeddag een petitie. Een dag nadien al, keurde minister Bourgeois een subsidie van 2 miljoen euro goed voor de restauratie.

De aanbestedingsprocedure voor de werken loopt momenteel. 'We willen de restauratie opstarten in 2012', zei Cluckers nog. De werken zullen een drietal jaren duren.

De kerk zal in die periode af en toe gesloten zijn voor het publiek.

Meest ingrijpend op visueel vlak wordt het kaleien van de muren. De kerk is opgetrokken in ijzerzandsteen. Die is niet voldoende bestand tegen het vocht. Tot aan de tweede wereldooorlog waren de muren beschermd met een laagje kalei. Dat is een oude techniek om kalkpleister met een blokborstel op de muren aan te brengen. Het gevolg is wel dat de kerk niet langer de typische bruine ijzerzandsteenkleur zal hebben. Ze wordt volledig wit.

De minister bezocht ook de Citadel. De stad is momenteel bezig met de onteigening van vroegere kazerne van de paracommando's. 'Van alle dossiers die de stad momenteel lopen heeft in het kader van stadskernvernieuwing is dit duidelijk het belangrijkste', aldus de minister. (hns)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is