"Waar gaat het geld van de parkeerbonnetjes naartoe?"

Op 3 april 2015

De slechte staat van de parking op de Verversgracht in Diest blijft de gemoederen verhitten. Die is bezaaid met putten, waardoor mensen bij regenweer door diepe plassen naar hun wagen moeten waden. Een grondig herstel blijft uit, omdat de parking binnen enkele jaren plaats ruimt voor een woonproject. Al vraagt N-VA zich wel af of er geen deel van de opbrengst van de betaalparking naar een herstelling kan gaan. De parking wordt, samen met nog enkele andere parkings, uitgebaat door Vinci Park. De firma wordt betaald door de stad Diest. Zij halen hun inkomsten uit parkeerbonnetjes, sms-tickets en retributies. Een deel van de inkomsten van parking moet de stad betalen aan Vinci, het andere deel gaat rechtstreeks naar de stadskas. In 2014 zou dat gaan over 1.000.348 euro netto.

"En dat terwijl de begroting voor parkeren slecht 955.000 euro was voorzien", klinkt het bij Renaat Rijnders (N-VA). "Kan hier dan echt geen euro vanaf om van de parking geen slagveld te maken? Een degelijke asfaltlaag, bijvoorbeeld. Of enkele afvoergootjes die leiden naar het vroeger afvoersysteem van de brandweerkazerne. Zo moet de parking niet lijden onder hevige regenval die vaak zorgt voor plassen en vuile auto's."

Burgemeester Jan Laurys (DDS) houdt voet bij stuk en noemt een compleet geasfalteerde parking verloren uitgaven. Net omdat er in de toekomst een nieuwe woonwijk komt, mét ondergrondse parking. "We hadden de parkeerinkomsten ingerekend in de andere uitgaven. De putten opvullen met asfalt kost elke keer zo'n 10.000 euro, wat niet niets is", zegt Laurys. "Ook een afvoer naar de oude brandweerkazerne is te duur. Water stroomt niet zomaar weg, daarvoor zouden we een heel rioleringssysteem moeten aanleggen." (SDB)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is