Wat baten kaars en bril... interpellatie over dierenleed wintermarkt Diest 2016

Op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
Interpellatie gemeenteraad Diest dierenwelzijn

Expositie beschermde nachtdieren tijdens de Wintermarkt Diest.

Gemeenteraad Diest, 30 januari 2017 | Tijdens de voorbije Wintermarkt (van dinsdag 27 tot vrijdag 30 december 2016) op de Grote Markt, zorgde één van de ‘gezellige chalets’ voor een minder gezellige aanblik: de Roofvogelranch uit Meerhout stelde er een achttal uilen tentoon aan een koord van ca. 30 cm. Voor 5 euro konden belangstellenden met deze nachtdieren op de foto.

Wettelijk – en in afwachting van een wetswijziging, waar ondertussen aan wordt gesleuteld  – zijn dergelijke exposities momenteel nog steeds toegelaten. Dat neemt niet weg dat er ernstige vragen kunnen worden gesteld over deze bijzondere combinatie van volksvermaak en dierenleed, zeker als men bedenkt dat onze stad ondertussen extra geld uittrekt om vleermuizen op de Citadel te beschermen.

In dat verband zou ik de volgende vragen willen voorleggen:

Waren de stadsdiensten en/of het gemeentebestuur op de hoogte van de aanwezigheid van de Roofvogelranch, alsook van de lucratieve activiteit die zij op de Wintermarkt voor het publiek aanboden?
Acht het stadsbestuur een dergelijke ‘attractie’, al dan niet in het kader van een wintermarkt, voor herhaling vatbaar?

Zoniet, hoe kan en zal in de toekomst het (preventief) toezicht op het aanbod van standhouders worden verbeterd om dergelijke situaties te vermijden?

Hilde Kaspers,

gemeenteraadslid, provincieraadslid
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is