Terugblik op geslaagde gespreksavond met staatssecretaris Zuhal Demir

Op 18 oktober 2017, over deze onderwerpen: Activiteiten & Afdelingswerking
Gespreksavond met staatssecretaris Zuhal Demir

Diest, 28 oktober 2017 - De N-VA-afdeling Diest mag terugblikken op een geslaagde avond. Staatssecretaris Zuhal Demir wou haar gesprekavond in de Aula op het Begijnhof in Diest absoluut laten doorgaan, ook al werd dat door haar gynaecoloog ontraden. Het werd een boeiende avond voor een aandachtig en talrijk opgekomen publiek. Meer dan een uur gaf Zuhal met veel enthousiasme uitleg over haar bevoegdheden. Ze  had het kort over haar Gelijkekansenbeleid, en ging daarna uitgebreid in op haar bevoegdheid Armoedebestrijding. Na een aantal vragen uit het publiek volgde een fijne receptie in de Foyer waarvoor Zuhal ook nog tijd maakte. Kortom, een prachtige avond.
 

Zuhal Demir ingeleid door Geert Nijs, voorzitter N-VA Diest:

 

«Goedenavond lieve dames, fijne heren,

Eerst en vooral bedankt vanwege N-VA Diest voor uw talrijke aanwezigheid in deze zaal  op het Begijnhof in Diest waar we vanavond een bijzondere gaste mogen ontvangen. Toen ons N-VA-bestuur haar een aantal maanden geleden vroeg om in Diest te komen spreken, stemde mevrouw Demir onmiddellijk in. Wat we toen niet wisten, was dat zij vandaag niet alleen, maar met twee aanwezig zou zijn. 'De verandering werkt' kunnen we hier wel letterlijk nemen. Voor alle duidelijkheid , NVA-Diest heeft aan deze verandering  geen verdienste.

Gezien haar wel zeer gezegende toestand - en tegen het advies van haar dokter in - zijn we haar erg dankbaar dat ze hier vanavond toch wil en kan zijn. 'Beloofd is beloofd', gaat hier wel erg ver.

Het is niet de gewoonte om een kadootje te overhandigen voor een toespraak, maar gezien de omstandigheden wil ik mevrouw Demir nu reeds een paar nuttige attributen overhandigen, ingeval de geboorte zich zou aankondigen. Mocht de geboorte zich hier en nu voordoen, dan kunnen we spreken van een unicum, want bij mijn weten zou het de eerste keer zijn in de geschiedenis van Diest dat er op deze plek een begijntje wordt geboren. Een Demir aan de Demer. Klinkt nog mooi ook. Maar dit geheel terzijde.

Mevrouw Zuhal Demir aankondigen is een hele klus. Ik ga haar niet haar volledige CV voorlezen, maar zal het kort houden. Haar Turkse ouders, met Koerdische roots, kwamen naar Vlaanderen om te werken in de toenmalige steenkoolmijnen. Hoewel vader Demir in de ondergrond werkte, besefte hij zeer goed wat er zich boven de grond afspeelde.  Zijn kinderen moesten een betere toekomst krijgen dan hijzelf. Wie wenst dat niet als ouder? Hij begreep heel goed dat de geboden kansen, hier in Vlaanderen, en vooral op het vlak van onderwijs, veel beter waren dan in Turkije. En misschien is dit nog steeds het geval. Hij spoorde zijn kinderen dan ook aan om te leren en offerde zich, samen met zijn vrouw, op om hun droom waar te maken. Mevrouw Zuhal Demir is daar het beste bewijs van.

Ik zie het vandaag dan ook voor een stuk als eerbetoon aan haar ouders, die Zuhal lieten worden wat ze vandaag is, en dan bedoel ik niet haar zwangerschap. De rest van het verhaal laat ik zo dadelijk aan mevrouw Demir zelf over. Medewerkers noemen haar soms en niet geheel ontrerecht; 'een ijzeren dame', gezien de naam Demir, uit het Turks vertaald, 'ijzer', betekent. Maar waarschijnlijk slaat dit niet op haar naam. Anderen noemen haar 'Zuhal de bemoeial', een geuzennaam, die ik graag deel, maar dan in de meest positieve zin van het woord. Doch, pas op, het kan verkeren, vraag maar aan Mevrouw Turtelboom,  die met haar  naam Turteltaks, onterecht, het deksel op de neus kreeg.

Graag laat ik nu het woord  – en nu moet ik even naar adem happen – aan staatssecretaris van Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid, Mevrouw Zuhal Demir.»
 

Geert Nijs, voorzitter N-VA Diest

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is