Persmededeling van Frederik Boone

Op 15 november 2021, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

Persmededeling N-VA Diest

Maandag 25 oktober 2021

Nieuwe circulatieplan stad Diest werd NIET goedgekeurd door de gemeenteraad maar gaat toch in vanaf 1 november

Gebrek aan democratische toetsing :

Het nieuwe circulatieplan is één van de onderwerpen die bij de bevolking erg gevoelig liggen. Een open debat hierover op de gemeenteraad gevolgd door een stemming is democratie in praktijk gebracht.

Het schepencollege kiest er toch voor om een circulatieplan in te voeren zonder democratische goedkeuring van de gemeenteraad. Hiervoor beroept men zich op volmachten bekomen in 2011. Door deze volmachten kan het schepencollege ervoor kiezen om de verkeersborden te verplaatsen en deze mogelijkheid wordt bijzonder ruim geïnterpreteerd. Een leuk wist-je-datje hierbij is dat liberale partij (in 2011 VLD, nu Open Diest) toen vanuit de oppositie sprak over Kafkaiaans, Libische toestanden en een gebrek aan democratische toetsing. Tegenstemmers die vandaag nog deel uitmaken van de gemeenteraad zijn : Christophe De Graef, Pascale Vanaudenhove & Danielle Bosmans-Gheyskens.

Bij het tot stand komen van dit nieuwe circulatieplan zagen we iets wat ik omschrijf als ‘Slecht gespeeld toneel dat moet doorgaan voor inspraak’. Voorbeeld daarvan is het ‘overleg’ met buurtbewoners van de Boudewijnvest (19/8/21) NA wijziging van de verkeerssituatie (omdat de aannemer de werken voortijdig had uitgevoerd). Bovendien stuurde de stad Diest op 18/8/21 al een bericht de wereld in met de wijzigingen aan de boudewijnvest.

Er waren tal van gelijkaardige ‘inspraakmomenten’ ivm het nieuwe circulatieplan die minimalistisch gecommuniceerd werden om ongenodigde gasten te vermijden.

Om de fracties uit de oppositie een inspraak-gevoel te geven was er ook een uitnodiging voor een informeel gesprek met burgemeester De Graef. De N-VA fractie bedankte hiervoor omdat de enige plaats waar dit overleg thuis hoort de gemeenteraad is.

Ongelukkige timing doordat de ring momenteel onderbroken is :

Door de werken aan de grote steunbeer is de Omer Vanaudenhovenlaan afgesloten tot 19 november en is er één richtingsverkeer tot half februari 2022. Dit resulteert is tijdelijke verkeershinder. Om die reden is het gekozen tijdstip (1/11/21) voor het nieuwe circulatieplan erg ongunstig. Half februari zou het verkeer op de Omer Vanaudenhovenlaan terug normaal zijn en is 21 februari 2022 een gunstiger tijdstip. Dit zou het nieuwe circulatieplan beter verteerbaar maken.

De handelaars in het stadscentrum hadden al fel te lijden onder de corona-maatregelen. Door de invoer van het nieuwe circulatieplan over de eindejaarsperiode te tillen komt men tegemoet aan verzuchtingen van de middenstand.

De N-VA fractie formuleerde een voorstel op de gemeenteraad van 25 oktober 2021 om de invoer van het circulatieplan naar 21 februari te brengen maar dit werd echter weggestemd door de meerderheid.

Door het indienen van een motie en een interpellatie door N-VA over het circulatieplan kon dit onderwerp alsnog besproken worden op de gemeenteraad.

Voor verdere informatie sta ik graag ter beschikking.

Frederik Boone

Fractievoorzitter N-VA Diest

0468 135 477

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is