N-VA wil bredere invulling geven aan 'The Ever Blossoming Garden'

Op 2 december 2017, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
The Ever Blossoming Garden (Foto: HNS)

Diest, 02.12.2017 - Vorige maand werd The Ever Blossoming Garden geopend. De herdenking van de brutale moord op Annick van Uytsel was de aanleiding voor de creatie van deze plaats voor ontmoeting en reflectie. N-VA pleit nu om er een plaats van te maken waar alle te vroeg overleden jongeren herdacht worden.

De gerenommeerde Italiaanse landschapskunstenaar Mario Airo tekende het project uit. Centraal in de tuin slingert een beekje waarvan de bedding door Airo hoogstpersoonlijk werd ingekleurd met mozaïektegeltjes. De tuin errond moet nog uitgroeien maar er zullen op ieder moment van het jaar bloemen bloeien. Vader Van Uytsel week geen minuut van de zijde van de kunstenaar. “Voor mij is dit een plaats waar mensen samenkomen om met mekaar te babbelen en waar misschien nieuwe ideeën en projecten kunnen groeien”, zei hij. Eddy plaatste de relatie tussen de tuin en Annick op het persoonlijke vlak. Dat deed hij ook symbolisch. Hij graveerde een kleine A in de bedding van het beekje, op een plaats die hij alleen kent.

Moeder Van Uytsel beleeft het verdriet voor Annick meestal wat teruggetrokken en zwijgend. Dat was tijdens de opening van de tuin anders. Voor het eerst nam zij zelfbewust het woord. De tuin ankert de herinnering aan haar geëngageerde dochter voor eeuwig vast in het centrum van de stad. Dat leek haar te bevrijden. Annick leek na jaren van verdriet eindelijk thuis te komen.

De bovenkant van de helling bleef onaangeroerd. De struiken die daar ongecontroleerd groeien maken deel uit van het project van Airo. “De tuin moet op termijn naadloos overgaan in de natuur”, zei de kunstenaar daarover. Maar niet iedereen gaat mee in die gedachtengang. Raadslid Mario Kemps (N-VA) kwam tijdens de gemeenteraad van vorige maandag met een interpellatie om de tuin uit te breiden en er een gedenkplaats van te maken voor alle jongeren die te vroeg overleden zijn. Kemps noemt specifiek ook jonge mensen die het leven lieten in het verkeer of die overleden als gevolg van een ziekte. Hij denkt ook aan te vroeg geboren kinderen. Het raadslid wil zijn project realiseren op de helling, aangrenzend aan het monument. Er kan ook een gedenkplaat of –beeld komen, gemaakt door een Diestse kunstenaar.

Schepen van Cultuur Jos Uyttebroek (SP.A) wilde niet ingaan op het voorstel van N-VA. "De kunstenaar heeft de site op deze manier geconcipieerd en het zou het karakter van het kunstwerk te zeer raken", zei de schepen. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is