N-VA Diest dient voorstel in voor stedelijke mantelzorgpremie

Op 21 februari 2024, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad

N-VA Diest wil een stedelijke mantelzorgpremie invoeren in Diest. Zo’n mantelzorgpremie komt bovenop de Vlaamse mantelzorgpremie en geeft een extra ondersteuning aan zorgbehoevende inwoners die hulp krijgen van mantelzorgers. “Diest is een van de weinige gemeenten die zo’n premie niet heeft. Tijd dat we ons sociaal gelaat laten zien. Mantelzorgers verdienen alle steun”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Lydia Mertens, die het voorstel indient op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

“Mantelzorg speelt een essentiële rol in de ondersteuning van zwaar zorgbehoevenden. Uit cijfers van de Zorgenquête uit 2021 blijkt dat 1 op de 3 Vlamingen een of andere vorm van mantelzorg verleent. In sommige gevallen komt de Vlaamse overheid tussen met een mantelzorgpremie. Het overgrote deel van de Vlaamse steden en gemeenten geeft daarbovenop nog een lokale premie. Diest blijkt dat echter niet te doen”, aldus Lydia Mertens.

 

Daarom stelt de N-VA voor om ook in Diest een stedelijke mantelzorgpremie in te voeren. “De voorwaarden om zo’n premie te krijgen, zouden dan gemakkelijk gekoppeld worden aan de voorwaarden om een Vlaamse zorgpremie te krijgen. Dat maakt het voor onze sociale diensten gemakkelijk om aanvragen te behandelen”, zegt Lydia, die stelt dat het beoogde bedrag en de voorwaarden open staan voor discussie.

 

Een stedelijke mantelzorgpremie behoeft ook geen zware financiële inspanning vanuit de stadskas. “Op basis van het aantal premies dat uitgekeerd wordt in vergelijkbare gemeenten, zou dit de stad nog geen 50.000 euro per jaar kosten. “De financiële toestand van de stad is volgens het stadsbestuur ‘gezond’, dus mag een sociale maatregel met veel impact geen bezwaar zijn”, vindt Lydia, die er overigens op wijst dat de invoering van zo’n mantelzorgpremie ook in het verkiezingsprogramma van bestuurspartij Open Diest staat. “In feite vragen we Open Diest om haar verkiezingsbelofte in te lossen. Zeker nu ze een verbond hebben gesloten met de socialisten, kan zo’n sociale maatregel toch geen probleem zijn?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is