Meerderheid weigert stedelijke mantelzorgpremie

Op 26 februari 2024, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
Mantelzorg

Op de gemeenteraad van 26 februari diende N-VA Diest een voorstel in om een gemeentelijke mantelzorgpremie in te voeren. Diest is een van de weinige steden zonder zo’n premie. Toch weigerde de meerderheid het principe van een mantelzorgpremie goed te keuren. “Dat is opmerkelijk”, vindt N-VA Diest, want zo’n premie stond in het programma van meerderheidspartij Open Diest. Nog opmerkelijker: ook de socialisten van Vooruit Diest keurden het voorstel niet goed.

De N-VA diende het voorstel in als een principebeslissing. “Daarmee wilden we een mogelijke discussie over de hoogte van de premie of de wijze van toekenning niet op de gemeenteraad forceren, maar dit binnen een aparte commissie te laten bespreken en beslissen. Toch weigerde de meerderheid het principe van de premie goed te keuren. Daarmee zeggen ze duidelijk en de facto: er komt geen mantelzorgpremie in Diest”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Lydia Mertens.

“Die weigering is toch opmerkelijk”, zegt N-VA-afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne, zelf ook mantelzorger. “Ik las in het verkiezingsprogramma van Open Diest dat het zo’n premie wilde invoeren. Blijkt dus dat dat een loze verkiezingsbelofte is? Ik snap niet dat Diest als een van de weinige gemeenten in Vlaanderen zo’n premie niet heeft. Mantelzorgers zijn blijkbaar niet zo belangrijk. Ondertussen steekt dit bestuur wel centen in een nieuw logo en huisstijl. De prioriteiten liggen blijkbaar niet bij de zorgbehoevenden en hun mantelzorgers.”

Dat ook de socialisten van Vooruit Diest het principe van een mantelzorgpremie niet konden of wilden goedkeuren, kan bij N-VA Diest op weinig begrip rekenen. “Een mantelzorgpremie is een sociale maatregel bij uitstek, maar blijkbaar moeten de socialisten van Vooruit Diest zich al houden aan de marsorders van Iedereen Diest, het nieuwe huwelijk van Vooruit en Open Diest.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is