Hoger-lagerdiscussie over stoepranden (Het Laatste Nieuws, 27/09/2017)

Op 7 oktober 2017, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
Gemeenteraad Diest van 25 september 2017: hellende voetpaden

OPPOSITIE HEEFT STERKE TWIJFELS OVER HELLEND VOETPAD

TOM VAN DE WEYER

Diest - De nieuwe stoepen in de Hasseltsestraat hebben op de gemeenteraad voor een hoger-lagerdiscussie gezorgd. “Ze zijn te stijl. Mensen met een rolstoel zijn er niet beter mee dan voordien en ook wandelaars klagen”, zegt de oppositie. “We hebben juist voor deze aanpak gekozen, omdat de hoge en vlakke voetpaden in de Botermarkt op zoveel ongemakken stuitten”, zucht schepen van Openbare werken Bart Stals (DDS).

De oude voetpaden in de Hasseltsestraat lagen er al jaren gebocheld bij. “Eindelijk worden ze heraangelegd”, zei raadslid Danielle Gheyskens (Open Vld) maandag in de gemeenteraad. “Toch is het echte probleem, de hellingsgraad, niet verholpen. We begrijpen dat er rekening is gehouden met rolstoelgebruikers. Voor hen zijn er lage opkanten gemaakt. Maar hun comfort is er niet op vooruit gegaan, doordat de stoep op sommige plekken te hoog is aangewerkt tegen de gevels. Je rijdt tegen een heuvel op.” Raadslid Renaat Rijnders (N-VA) trad Gheyskens bij. “Het voelt heel onnatuurlijk als je eroverheen loopt. Dit valt niet mee voor mensen die slecht te been zijn.” De oppositie vraagt zich dan ook af waarom er niet gekozen is voor een kleinere hellingsgraad en een hogere stoeprand.

"Omdat de Hasseltsestraat een winkelstraat is, hebben we gekozen voor maximale toegankelijkheid”, verdedigt schepen van Openbare Werken Bart Stals (DDS) de beslissing. “De stoepen zijn aangelegd naargelang de drempel van de panden. Waar de ingang van een winkel is, hebben we een schuine opkant gemaakt zodat rolstoelgebruikers er makkelijk overheen kunnen. De stoep is opgewerkt naar de drempel van de winkels toe. De hellingsgraad hangt dus af van de hoogte van de drempel.”

Anders dan Botermarkt

De gemeente heeft bewust gekozen voor een andere aanpak dan op de Botermarkt, waar overal hoge drempels en vlakke voetpaden liggen. “Het probleem is daar dat fietspedalen en autoportieren tegen de stoepranden klappen. Om dat te voorkomen hebben we in de Hasseltsestraat gekozen om lagere drempels te bouwen en een hellend voetpad. Nu is het blijkbaar weer niet goed. De kritiek van de oppositie slaat nergens op. Vroeger lagen de stoepen er overigens nóg schuiner bij en waren de tegels bovendien spekglad”, zegt Stals.

En wat vinden de weggebruikers zelf? Liesel Vanhaeren vindt het maar gek om schuin te rijden met haar rolstoel. “Vroeger reed ik gewoon op de straat, dat was makkelijker”, zegt ze.”Het fietspad is al wat beter dan het oude, maar het is toch niet helemaal in orde”, treedt Annie bij. “De opkanten zijn op sommige plekken te stijl voor mensen die er met een wagentje op moeten. Vooral voor ouderen is het niet prettig stappen.”

“Op het oude voetpad bleef ik met mijn wandelstok haken in de kuilen en openingen. Ik ben overgeschakeld op een rolator”, zegt Diestenaar Denis Laenen. “Het nieuwe pad is mooi vlak, maar met die helling vraag ik me af hoe het zal gaan als hier binnenkort sneeuw en ijs ligt. Dat wordt voor ons oppassen of je glijdt weg.”

Momenteel worden de paden aan de overzijde van Hasseltsestraat vernieuwd. Over enkele weken zijn de werken voltooid. (TVDW)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is