Gemeenteraad Diest: interpellatie herbestemming Citadel Diest

Op 28 oktober 2016, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad
N-VA Diest

Interpellatie gemeenteraad van maandag 24 oktober 2016 - Stand van zaken i.v.m. herbestemmingsplanning citadelsite Diest.

Graag had ik vernomen hoever we ondertussen zijn  i.v.m. de toekomstplannen voor de Citadel Diest en meer in het bijzonder over volgende dossiers:

A. De Vlaamse erfgoedkluis moet op zoek naar privé-investeerders. Wat is het resultaat?

B. Er is een aanvraag ingediend voor projectsubsidies in het kader van stadsvernieuwingsprojecten. Wat is het resultaat?

C. Hoe ver staat het met het bouwdossier van het nieuwe ziekenhuis op de citadel? Zonder dit nieuwe ziekenhuis zal de citadelsite geen echte toekomst hebben en zal de privésector nooit toehappen. Wat is het esultaat?

Er was beloofd dat ook de oppositie regelmatig op de hoogte zou worden gehouden over de stand van zaken, maar we horen eigenlijk al maanden niets meer.

Op de laatste gemeenteraad van september 2016 is er wel een wijziging tussen de stad en  het agentschap Natuur en Bos goedgekeurd i.v.m. het opstellen van het beheersplan.

Concrete vragen:

1. Welke uitgaven i.v.m. de toekomst van de citadelsite zijn er tot nu toe gebeurd door het Vlaams gewest, de provincie, de stad Diest, het Agentschap Natuur en Bos, de privésector?

2. Is er al nieuws over de aanvraag van projectiesubsidie in het kader van stadsvernieuwingsprojecten (gemeenteraad van 27 april 2015) i.v.m. de herbestemming van de citadel?

3. Op de gemeenteraad van 11 februari 2015 is er een bedrag van 180.000  euro (150.000 euro excl. btw) goedgekeurd voor de Vlaamse erfgoedkluis om naar
privé-investeerders uit te kijken. Hoeveel van dat bedrag is al uitbetaald aan de Vlaamse erfgoedkluis? Wat is het resultaat tot nu toe?

4. Wat is de stand van zaken in het dossier bouw nieuw ziekenhuis op de citadel? Ik lees in de kranten heel wat over de nieuwe visie i.v.m. de toekomstige ziekenhuizen, maar wat gaat dat voor Diest betekenen?

In dat verband heb ik me ook verdiept in de heel interessante nota «Nieuw Vlaams Ziekenhuislandschap» met zware accenten op o.a. de centraalstelling van de patiënt, de netwerkvorming en samenwerking tussen ziekenhuizen zijn belangrijke hefbomen. Hasselt wil een nieuw supergroot ziekenhuis ('Jessa' = Jesse en Salvator). Tienen wil een nieuw ziekenhuis. Diest wil nieuw ziekenhuis! Wie gaat dat allemaal betalen? Staat het UZ Leuven (Gasthuisberg) nog steeds achter de bouw van een nieuw ziekenhuis in Diest? Hoe wordt dat nieuwe ziekenhuis van Diest ingepast in de nieuwe visie over ziekenhuizen (minister De Block en minister Vandeurzen)

Binnenkort is het weer Sinterklaas.
Vol verwachting klopt ons hart.

Renaat Rijnders,
gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is