N-VA Diest wil een specifiek actieplan voor de horeca

Op 20 augustus 2012

De horeca in Diest heeft het al enkele jaren zeer moeilijk. Verschillende zaken zijn al moeten sluiten, sommige anderen hebben het niet gemakkelijk. N-VA Diest heeft dan ook alle begrip voor de noodkreet van een groep horeca-uitbaters op de Grote Markt en wil hun signaal ernstig nemen en er acties aan koppelen.

 

Als het van de N-VA afhangt – en daar beslist in oktober de kiezer over – dan moet het volgende stadsbestuur bij de start meteen een groot actieplan voor de horeca opstellen en dit in samenspraak met de vertegenwoordigers van de horeca. N-VA-lijsttrekker Jeroen Overmeer: “Samen moeten we onderzoeken hoe we de horeca extra kunnen ondersteunen, in de eerste plaats op de Grote Markt maar uiteraard ook elders in Diest en in de deelgemeenten. Diest moet opnieuw een bruisende, welvarende en levendige stad worden, niet alleen wanneer er zomeranimatie is, en dat kan enkel met een goed draaiende horeca en een veelzijdig aanbod.

 

Het stadsbestuur mag niet alle schuld afschuiven op de slechte conjunctuur en moet zelf ook de hand in eigen boezem steken. N-VA Diest wil dat het terrasreglement dat door het huidige stadsbestuur is ingevoerd, onmiddellijk wordt ingetrokken en dat het nieuwe bestuur in samenspraak met de horeca een nieuw en veel beter gedragen terrasreglement invoert. Voor N-VA Diest is het daarbij essentieel dat we de horeca-uitbaters niet op kosten jagen door extra regeltjes in te voeren over de kleur van hun terrasoverkapping. Zo veel mogelijk uniformiteit nastreven is goed, maar dit mag de eigenaars niet met onrealistische kosten opzadelen.

 

Een ander deel van het actieplan moet focussen op een grondige bijsturing van het nieuwe verkeersplan. Sinds het nieuwe verkeersplan is het voor automobilisten veel moeilijker geworden om de Grote Markt te bereiken en te parkeren. N-VA Diest wil dat er opnieuw een doorgang komt van de Kaai naar de Markt en dat men van de Markt opnieuw naar de Leuvensepoort kan rijden zonder ettelijke kilometers omweg te maken. Voor N-VA Diest kan er ook geen sprake zijn van een knip op de Markt: er moet steeds verkeer mogelijk blijven van de Markt naar de Koning Albertstraat.

 

Tot slot richt N-VA Diest een oproep naar zowel de politiek als de horeca. Jeroen Overmeer: “De voorbije jaren is er te veel ruzie gemaakt tussen het stadsbestuur en de Diestse middenstand. Beiden moeten meer overleg plegen met elkaar en dringend samen aan hetzelfde zeel trekken. Wij willen een stadsbestuur met een warm hart voor de middenstand en middenstanders met een warm hart voor Diest!

 

P.S. Op federaal niveau heeft de N-VA al een speciaal actieplan voor de horeca opgesteld, met o.a. een algemene BTW-verlaging (ook voor dranken) naar 12% mits het invoeren van een elektronisch kasregister. Lees meer op http://horecaplan.n-va.be/

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is