Gemeenteraad - 23 februari 2015

Op 23 februari 2015

Dossier de Citadel

Interpellatie door Renaat Rijnders

De goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Diest en de Vlaamse Erfgoedkluis kan je niet loskoppelen van het ontwerp masterplan. Volgens de encyclopedie is een masterplan "een alles omvattend gebiedsontwikkelingsplan" waar ik aan toevoeg  “liefst met niet te veel fantasietjes”.

Zowel het ontwerp masterplan Citadel Diest als de mogelijke samenwerking met  de Vlaamse Erfgoedkuis zijn toegelicht op de gemeenteraadscommissie van woensdag 11 februari 2015. Wanneer ik die gemeenteraadscommissie terug overloop ben ik ontgoocheld. Ik had gehoopt op wat meer duidelijkheid maar het blijft allemaal zo vaag. Het ontwerp masterplan werd een opsomming van heel veel zaken  die er eventueel mogelijk zouden kunnen gebeuren. Bij sommige ideeën moest ik toch wel even glimlachen, zelfs grimlachen.
Enkele voorbeelden:
* Concerten op het paradeplein. Dat in de buurt waar een ziekenhuis komt?!
* Een wellness voor de patiënten van het ziekenhuis?

Bij de opsomming van mogelijkheden op de Citadel kan je je fantasieën nog oneindig uitbreiden.
We vragen duidelijke realistische betaalbare ideeën en het is ondertussen duidelijk dat de stad Diest alleen dit niet kan betalen.

Er is een stuurgroep opgericht met als voorzitter de gouverneur. Is het niet vreemd dat in die stuurgroep niemand van de oppositie is opgenomen. Iedereen weet toch dat het project Citadel over meerdere legislaturen gespreid zal zijn. Mag ik er ook op wijzen dat de info naar de gemeenteraadsleden toe slechts druppelsgewijs doorkomt en dat men nog maar met moeite de bomen door het bos ziet.

Ik heb op 12 februari 2015 een schriftelijke vraag gestuurd naar het SC, welke studies er nu allemaal reeds gebeurd zijn, nog gaan gebeuren en wat ze al gekost hebben. Sommige van die studies kan ik zelfs nergens op de website van de stad Diest of op internet terugvinden. Ik vermoed dat al die studies verplicht zijn. Het gevolg is dan ook dat in heel wat van die studies ettelijke bladzijden uit vorige studies nog maar eens herhaald worden. Dit gaat over honderden  bladzijden en de kostprijs is ook niet min. Je hebt dus niet alleen het bedrag van de aankoop maar ook nog eens  de kostprijs van al die studies. Voor de studies alleen al spreken we over enkele honderduizenden Euro’s.

Ik heb uit het ontwerp masterplan begrepen dat wanneer men effectief aan het project Citadel gaat beginnen het prijskaartje voor de stad Diest onbetaalbaar zal zijn. Diest telt amper 23300 inwoners. Bovendien werd over dat prijskaartje op de vorige gemeenteraadscommissie nogal geheimzinnig gedaan. Pas na een vraag om extra info werd er dan toch even een cijfer genoemd. Ik zou bijvoorbeeld graag decijfers van MOPUrbandesign eens willen vergelijken met de cijfers van Arcadis als het bijvoorbeeld gaat over de kantoren, maar dan moeten we die cijfers ook krijgen!!

Natuurlijk zal men beroep doen op alle mogelijke subsidies, maar ook hierover is weer helemaal geen duidelijkheid. Dus dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Als men het heeft over subsidies van onroerend erfgoed Vlaanderen moet men wel duidelijk weten dat dit alleen gaat over restauraties van wat  onroerend erfgoed is geworden en dus niet over inrichtingsuitgaven (verwarming, verlichting, sanitair, elektriciteit, verluchting, ITC, inrichten bureaus enz.). Ik heb hier op deze gemeenteraad (21 oktober 2013), toen tussen het OCMW en de stad Diest de overeenkomst werd goedgekeurd om het sociaal huis op de Citadel uit te bouwen, heel andere geluiden gehoord over het financieel plaatje en over subsidies.

Nog een belangrijke vraag: hoe zit het met Europese subsidies? Zijn die mogelijk want ook daarover lees ik weinig bemoedigende info. De provincie Vlaams–Brabant heeft, dacht ik, een cel Europa. Is deze cel met dit dossier bezig?
Er wordt hier gevraagd om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de Vlaamse Erfgoedkluis. Wat wordt er verwacht van die Vlaamse Erfgoedkluis? Als ik het goed begrijp moet ze zorgen dat de privé sector mee op de kar springt. Die privé sector gaat dat niet doen uit liefdadigheid. Ook zij zullen er profijt moeten kunnen uithalen. Dat gaat volgens mij alleen gebeuren als er een zekerheid is dat het AZ Diest op de site Citadel komt. Het ontwerp masterplan was een opsomming van wat er mogelijk eventueel zou kunnen gebeuren op de Citadel. Met zoiets kan de Vlaamse Erfgoedkluis niet naar de markt gaan. Ze moeten met heel concrete voorstellen naar buiten komen.
Mag ik weten wat men aan de privé markt kan en gaat aanbieden om mee in te investeren:
- parkeerinfrastructuur?
- verblijfsaccommodatie?
- woongelegenheden?
- kinderkribbe?
- mee investeren in het sociaal huis?

Aan de overeenkomst met de Vlaamse Erfgoedkluis hangt een prijskaartje:
€180000 (incl. btw) + mogelijk tot 3 x €20000 à €50000 te betalen aan de privé sector voor geleverde prestaties. In het budget 2015 is bij investeringen €750000 voorzien voor erelonen.
Gaat men die €180000 en eventueel nog extra uitgaven uit dat budget betalen? Waaraan dacht men bij het opstellen van het budget 2015 als men een bedrag van €750000 inschrijft?

De overeenkomst met de Vlaamse Erfgoedkluis komt over als  een noodkreet van “Wij, de stad Diest, zowel politici als diensten kunnen dit project onmogelijk alleen aan”, hetgeen geen verwijt is. Ook N-VA wenst dat de invulling van de Citadel een succes wordt. We zullen de overeenkomst met de Vlaamse Erfgoedkuis goedkeuren als een laatste kans om met concrete voorstellen uit de startblokken te schieten op voorwaarde dat de oppositie volwaardig betrokken wordt in dit dossier. We willen ons in dit dossier constructief opstellen maar dan willen we ook ten volle betrokken worden.

Even mijn concrete vragen herhalen:

  1. Is erkans op EU subsidies of is dit een illusie?
  2. Is er een vergelijking gemaakt tussen de cijfers van Arcadis en die van MOPUrbandesign?
    Bijvoorbeeld de kantoren kostenraming (Arcadis zegt: reken maar op €3000000 excl. btw. En MOPUrbandisign ???)
  3. Heeft men een idee hoeveel de stad Diest op dit ogenblik aan studiekosten al heeft uitgegeven? Ik heb zelfeen poging gedaan maar ik heb onvoldoende gegevens:
    * haalbaarheidsstudie ?
    * bouwhistorische studie MOP €40000
    * bouwfysische toestand Arcadis ?
    * landmetersmaatschappij Grontmij ?
    * masterplan MOP €160000
    * archeologisch onderzoek (nog toewijzen) €32000
    * Vlaamse Erfgoedcel €180000 + ...
  4. a) In deze gemeenteraadsbeslissing wordt alleen gesproken over de kosten van  de Vlaamse Erfgoedkluis, nl. €180000, maar niet over de mogelijke bijkomende kosten aangerekend door de privé actoren. Wat doet men daarmee?
    b) In het budget investeringen 2015 staat €750000 erelonen architecten. Ik heb begrepen dat men daarmee de  €180000 voor de Vlaams Erfgoedkuis gaat betalen. Is dat zo? Mag ik weten waaraan men concreet dacht toen die €750000 zijn ingeschreven?
    c) Mag ik concrete voorstellen weten waarmee de Vlaamse Erfgoedkluis naar de privé sector zal gaan?
  5. Gaat men de oppositie opnemen in de stuurgroep zodat ze volwaardig betrokken wordt in dit dossier?

 

De schande van de parking verversgracht

Mondelinge vraag van Geert Nijs

Op de gemeenteraad van januari 2015 werd opnieuw  aandacht gevraagd voor de erbarmelijke tParking Verversgrachtoestand van de betaalparking Verversgracht. Er werd toen beloofd dat er zo snel mogelijk  terug een fatsoenering zou gebeuren. Een maand later moeten we vaststellen dat er nog steeds niets gebeurd is. De parking is één grote modderpoel met veel grote plassen.

Geert wijst er op dat het personeel van het ziekenhuis hun jaarabonnement (als werknemer in Diest)  van €150 gaan vernieuwen maar dan ook mogen verwachten  dat ze op een degelijke parking kunnen parkeren.

Parking Verversgracht

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is