Gekibbel over sociale woningen

Op 26 november 2014

De bespreking van een nieuw reglement voor de toewijzing van sociale huurwoningen leidde maandag tot een zware discussie tijdens de gemeenteraad. Dat aangepaste reglement laat toe dat ook inwoners van Bekkevoort, Kortenaken en Scherpenheuvel-Zichem voortaan een beroep kunnen doen op een voorrangsbehandeling bij de toewijzing van een sociale woning, tenminste wanneer ze meer dan tien jaar inwoner zijn van die gemeente. Het reglement is een gevolg van de bovenlokale samenwerking van de vier steden binnen de vzw Wonen aan de Demer.

Raadslid Jeroen Overmeer (N-VA) vond het niet kunnen dat inwoners van Scherpenheuvel-Zichem op die manier zouden profiteren van de inspanningen die de voorbije jaren in Diest zijn gebeurd. Volgens Overmeer heeft Diest ervoor gezorgd dat er 639 sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Dat is 6,5 procent van het totale aantal woningen. Scherpenheuvel-Zichem heeft maar 39 sociale huurwoningen, nauwelijks 0,5 procent van het totaal.

Overmeer werd bijgetreden door raadslid Christophe Degraef (Open VLD). Hij noemde het beleid van Scherpenheuvel-Zichem een pure schande.

In zijn repliek haalde schepen van Huisvesting Uyttebroek (SP.A) aan dat er momenteel wel inspanningen gebeuren om de achterstand in de basiliekstad goed te maken.

Renaat Rijnders (N-VA) had ook formele bezwaren tegen de goedkeuring van het reglement. De tekst die in het dossier zat, was volgens hem geen reglement maar slechts een verslag van een vergadering. Burgemeester Laurys besloot daarop om de zitting te schorsen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is