Be-Mine

Op 1 juni 2012

Minister Ingrid Lieten distantieerde zich van de beslissing van haar collega Joke Schauvliege om Uplace een milieuvergunning te geven. Kris Peeters vindt de houding van Lieten "totaal ongepast".

De beslissing van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege om Uplace een milieuvergunning toe te kennen, blijft voor controverse zorgen.

De Vlaamse regering is verdeeld.

CD&V en N-VA zijn voor het project, de sp.a is tegen en laat dat ook luid horen. Open Vld vraagt zich dan ook af of de Vlaamse regering kan functioneren en Groen wil dat de voltallige regering zich uitspreekt over de beslissing van Schauvliege.

Oncollegiaal

Hoe het zal aflopen, is afwachten.

Volgende week is er wel een debat over Uplace in het Vlaams parlement.

En vandaag komt de Vlaamse regering bijeen. Ongetwijfeld zal er ook op die vergadering een hartig woordje over Uplace gepraat worden.

Minister-president Kris Peeters vindt de houding van Lieten immers oncollegiaal en "totaal ongepast".

Volgens Peeters heeft de vorige Vlaamse regering 7 beslissingen over Uplace genomen en deze Vlaamse regering 16. Nooit waren er opmerkingen van de sp.a. En nu minister Schauvliege in opdracht van de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt, distantieert de sp.a zich van die beslissing.

Peeters vindt dit "totaal ongepast".

Be-Mine

Kris Peeters ergert zich ook aan de dubbele tong van Ingrid Lieten.

Langs de ene kant is ze tegen Uplace, langs de andere kant verdedigt ze met veel overtuiging de uitbouw van een Uplace-achtig winkelcomplex op de voormalige mijnsite van Beringen. Ook Jeroen Overmeer, de nationale woordvoerder van N-VA en lijsttrekker in Diest, wijst hierop en vraagt dat Lieten afstand neemt van Be-Mine wegens slecht voor milieu, verkeer en middenstand.

Vertrouwen in Schauvliege

Minister Ingrid Lieten wilde gisteren niet reageren. Op haar kabinet heette het dat de sp.a het vertouwen in Joke Schauvliege handhaaft en dus in de Vlaamse regering blijft.

Voorts zegt men dat de sp.a niet tégen Uplace is, maar wel eerst sluitende afspraken plus geld wil voor de ontsluiting van het project met nieuwe tramverbindingen en aangepaste wegeninfrastructuur.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is